A megelőzésre hívják fel a figyelmet

146

Több mint harminc beteg került sárgasággal a gyergyó­szent­miklósi kórház fertőző osztályára. Dr. Dogar Maria Laurenţia főorvos a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy a betegség ne terjedjen tovább.

A 33. sárgaságos beteget vették fel tegnap a fertőző osztályra. Gyorsan terjed a kór Fotó: nagy levente

November közepén vették fel az első sárgaságos beteget a gyergyó­szentmiklósi kórház fertőző osztályára, azóta pedig egyre nőtt a fertőzöttek száma. Eleinte a téglagyári roma közösség tagjai között terjedt, majd a városban élő más roma közösségek tagjai között is betegedtek meg néhányan, mostanra azonban már iskolai, óvodai közösségekbe is bekerült a vírus – mondta dr. Dogar Maria Laurenția osztályvezető főorvos.
Mint ismert, a sárgaságot a hepatitis A vírus okozza, mely rendkívül ellenálló és gyorsan terjed emberről emberre, a májba jutva gyulladást okoz. A fertőzött személy székletével a környezetbe kerül, ahol sokáig életképes marad, majd szájon át fertőződik meg a következő ember a szennyezett étel, ital, piszkos kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével. Éppen ezért a kórokozó gyorsan elindulhat a rossz szociális és higiénés környezetben élők köréből.

Gyorsan terjed
A betegeken olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hányinger, hányás, hasfájás, légúti problémák, sötét színű vizelet, világos színű széklet és a bőr, valamint a szem sárgulása. Már a tünetek megjelenése előtt újabb személyeket fertőzhet meg az, aki elkapta a betegséget, s olyan is előfordulhat, hogy valakin egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, mégis megfertőz másokat. A doktornő megjegyezte, 40 éven felüliek ritkán kapják el a sárgaságot, mivel szervezetük már találkozott a vírussal. Jelenleg 2 és 16 év közötti gyermekeket és fiatalokat kezelnek Gyergyószentmiklóson ezzel a betegséggel.
A tünetek alapján felmerült májgyulladást laboratóriumi vizsgálattal támasztják alá, vér- és vi­zeletvizsgálatot végeznek. A betegség lefolyása nem súlyos, vitamint és májvédő gyógyszereket kapnak a betegek, viszont nehézséget okoz számukra az, hogy 21 napot kell a kórházban tölteniük elkülönítve, s csak akkor mehetnek haza, ha már biztosan meggyógyultak és nem adhatják tovább a betegséget. A kórházi kezelést követően még egy évig diétát kell tartania a betegségen átesett személynek, sportolni nem szabad, s további laborvizsgálatokat is el kell végeztetnie.

„A piszkos kéz betegsége”
Dr. Dogar felhívja a figyelmet, hogy a sárgaság terjedésének megállítása érdekében mindenki figyeljen jobban a higiénés viszonyokra: gyakran és alaposan mossunk kezet, a személyes tisztálkodási eszközöket, az evőeszközöket tartsuk tisztán, egymás után ne használjuk s az általános higiénés rendszabályokat tartsuk be. Bár a csapvizet hetente vizsgálják, s kórokozó jelenlétét nem mutatták ki, a szakember nem javasolja annak fogyasztását, inkább palackozott vizet vagy 5 percig főzött vizet ajánlott fogyasztani.
A főorvos elmondta, a családorvosokra is nagy felelősség hárul, ugyanis, ha betegeik közül valakiről kiderül, hogy megfertőződött, akkor a környezetében élőket is laborvizsgálatra kell küldeni, s az adott családokban meg kell vizsgálni a körülményeket, szükség esetén fertőtlenítést kell elvégeztetni.
Dr. Dogar megjegyezte, az elmúlt években csak néhány elszigetelt esetről számolhat be Gyergyó környékén, ilyen sok sárgaságos megbetegedés nem volt.

Elővigyázatosságra intenek
Dr. Simon Alpár családorvos azt mondta, a járványügyi hivatal hatásköre megállapítani, hogy járványról van-e szó. Hozzátette, több személyt küldött szakorvoshoz, mert kapcsolatba kerülhettek hepatitis A vírussal fertőzött személlyel. Ugyanakkor megjegyezte, a családorvosok feladata, hogy a tisztálkodás és fertőtlenítés fontosságára felhívják a lakosság figyelmét. Ha pedig valaki családjában beigazolódott esetről tud, laborvizsgálatra kell jelentkeznie.
Dr. Kovács Géza családorvos szintén hallott arról, hogy vannak sárgasággal kezelt betegek a fertőző osztályon, viszont tudomása szerint páciensei között nincs hepatitis A vírussal fertőzött személy.
Iskolaigazgatókat is kérdeztünk az ügy kapcsán, van ahol fokozottan figyelnek a fertőtlenítésre, de olyan iskola is van Gyer­gyó­szentmiklóson, ahol szórólapo­kon tájékoztatják a diákokat a sár­gaságról és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.