A megalapozott pályaválasztás segítése

95

A pályaorientációval kapcsolatos legfontosabb magyarországi eredményeket, irányvonalakat, szakmai igyekezeteket, a használt vagy használható pályaorientációs eszközöket, a létező jó gyakorlatokat és a hazai, megyei ilyen irányú tevékenységeiket vették számba szombaton az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában az RMPSZ által szervezett konferencián.

Ferencz Salamon Alpár a konferencia megnyitóján. Fókuszban a szakképzés
Ferencz Salamon Alpár a konferencia megnyitóján. Fókuszban a szakképzés

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Székelyföldi Oktatási és Módszertani Központja A szakképzésben és felnőttképzésben oktatók továbbképzése a duális szakképzésről, mint jó gyakorlatról projekt keretében A megalapozott pályaválasztás segítése címmel szervezett konferenciát általános iskolai osztályfőnökök, iskolai tanácsadók és intézményvezetők részére. Az esemény megnyitóján Ferencz Salamon Alpár elmondta, az életpálya-tanácsadás a modern oktatás- és képzésrendszer elemi alkotórésze, amely eligazítást, illetve új irányt hivatott mutatni a 21. századi készségek elsajátításában a fiatalabb és az idősebb generációknak.
– Korunkban, amikor a munkanélküliség igen magas, az életpálya-tanácsadás az emberek tudatosabbá válását segíti elő azokkal a képzési lehetőségekkel kapcsolatban, amelyek olyan új készségek elsajátítását biztosítják, amelyekre nagy szükség van a munkaerőpiacon, vagy növelheti az önfoglalkoztatást és a vállalkozói szellemet – fogalmazott.
Hozzátette: az életmód-tanácsadás közvetlenül hozzájárulhat a korai iskolaelhagyás csökkentéséhez, középiskolai oktatásban, különösen a szakoktatásban részt vevők arányának növekedéséhez, a tudatosabb iskolaválasztáshoz, és/vagy a tanulmányi pálya megtervezésének hatékonyabbá válásához, a felsőoktatásban részt vevők számának növekedéséhez, foglalkoztatás bővítéséhez és a társadalmi kirekesztés megfékezéséhez. Kiemelte, fontos, hogy a pályaorientációs folyamat a lehető legkorábban elkezdődhessen, hogy ez a folyamat egy jól megalapozott, céltudatosan működtetett rendszerben, tanterv és kerettantervi környezetben történjen, a pedagógusok, tanítók, osztályfőnökök, tanácsadók megfelelő szakmai kompetenciával rendelkezzenek. Mindehhez az egész közoktatási rendszer megújítása érdekében új szemléletmódra van szükség – jelentette ki. Hozzátette, a pályaorientáció egy olyan nevelést szolgáló eszköz, ami a mi kisebbségben élő közösségeink megmaradása és megerősödése érdekében legalább olyan fontos, mint a honismereti vagy állampolgári nevelés: itthonmaradásra csak akkor lehet nevelni, ha megmutatjuk a tanulónak a lehetőségeket, amelyek csak itthon tárulnak eléje, ha meg tudjuk mutatni azt az utat, ami elviszi tanulni, de visszahozza ismeretével, esetleg tőkéjével, építeni, fejleszteni, otthont teremteni.
Lukács Bence Ákos konzul Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének március 15-e alkalmából a határon túli magyaroknak szánt üzenetét tolmácsolta.
– Törvényeinket, mindennapi életünket ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunkra jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátokkal koszorúzott medencében. Ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük, senki se vitassa nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat, és senki se sorozhassa be, és küldhesse idegen háborúba fiainkat – szólt az üzenet.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megnyitón elmondta, az elmúlt években jól együtt tudtak dolgozni a pedagógusokkal, a tanfelügyelőséggel. Ennek eredményeképpen elfogadták a szakoktatási cselekvési tervet, és szándékukban áll keretszerződést kötni a vállalkozói szervezetekkel, amelyet a prefektusi hivatal is szeretne aláírni. Elmondta, a külföldi munkavállalást legtöbbször egy elbukott érettségi előzi meg, ezt viszont meg lehetne előzni a pályaválasztási tanácsadással. Szerinte a legfontosabb, hogy reális képet alkossanak a jelenlegi helyzetről, a diákok, szülők, pedagógusok széles körű ismeretekkel rendelkezzenek a választható szakmákról, a munkaerőpiaci igényekről és a képzési lehetőségekről.
Palotás József, a Nemzeti Szakképzési Hivatal főigazgató-helyettese elmondta, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság két pályázati lehetőséget biztosan fog folytatni a Szakképzés éve programsorozatból, az egyik a tanműhely-, taneszköz-fejlesztési kiírás, a másik pedig a szakmai gyakorlati csereprogram.
Az ünnepélyes megnyitót követően plenáris előadásokkal és szekciófoglalkozásokkal folytatódott a program, amelyeken áttekintették a legfontosabb magyarországi pályaorientációval kapcsolatos eredményeket, irányvonalakat, szakmai igyekezeteket, számba vették a hazai, megyei ilyen irányú tevékenységeiket, bemutatták a használt vagy használható pályaorientációs eszközöket, a létező jó gyakorlatokat.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek