A medvelesek hozhatnak európai hírnevet Székelyföldnek

Ne bratyizzunk a medvével!

200

A vadgazdálkodásban érintett szak­mai szervezetek etikai kódexet hoznak létre, majd a későbbiekben törvényi hátteret is biztosítanának a medvelesek hivatalos, szakszerű és ellenőrzött működtetése érdekében, ezt pedig kiemelt helyen hirdetné turisztikai csomagjában Hargita Megye Tanácsa. Széles körű tudatosító kampányt is indítanak a felelőtlen emberi magatartás elkerüléséért, mert – mint Szin János medvepásztor fogalmazott – csak a medve intelligenciájának köszönhető, hogy nincs sokkal több baleset.

Szin János, Borboly Csaba és Dósa Levente. Az előnyt is lássuk, ne csak a hátrányt

Érdemes a sok negatív híradást a pozitív hangvételűekkel ellensúlyozni – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Borboly Csaba megyeelnök –, ennek szellemében pedig Szin János medvepásztorral, valamint Dósa Leventével, a Pro Szent Anna Egyesület elnökével két friss kezdeményezésről számolt be Csíkszeredában. Egyrészt tudatosító kampány indul a medvékkel szembeni felelőtlen emberi viselkedés megfékezésére. Elrettentő példaként videofelvételt játszottak le, amelyen a Szent Anna-tavat látogató turisták mintegy 3 méterről fotózkodnak egy medvével – éppen a nemrég a zernyesti zárt rezervátumba szállított Sanyikával –, továbbá fotókkal bizonyították, hogy egy esküvői fotós vállalkozás ugyanott medvével fotózza az ifjú párt.
– A szelfizés megöli a medvét. Szóljunk rá azokra, akik ezt művelik, mert számos későbbi balesetnek ez a kiváltó oka – közölte Borboly Csaba.
– A medvék intelligenciájának köszönhető, hogy nem történik sokkal több baleset. A turisták mindent megtesznek a medvetámadásért, kezdve a szándékos etetéstől és szemeteléstől egészen a mindenféle bátorságpróbákig. Ezt egy váratlan pillanatban a medve nem fogja tolerálni – fogalmazott Szin János medvepásztor, aki természetfotózás céljából medveleseket működtet.
A felvilágosítás elősegítése érdekében a Szent Anna-tónál működő medvelesüket a következő két hétben ingyenesen látogathatják a turisták. A tóhoz érkezők mindegyikét tájékoztatják erről a lehetőségről, de akár be is lehet előre jelentkezni a www.medveles.hu web-
oldalon található elérhetőségen.
Szin János határozott véleménye, hogy a Székelyföldön a természet és a medvepopuláció is adott ahhoz, hogy a világ legvonzóbb medvelesei létesüljenek a természetfotósok – és nem csak – számára. Európai példákat is ismertetve többek között elmondta, hogy Finnországnak kifejezetten csak a medvelesekhez befizetett belépők tavaly 7 millió eurós bevételt jelentettek. Romániában ráadásul kisebb helyen több medve él, ez is alátámasztja a potenciált.
– Romániában a medveles intézménye jelenleg nem létezik. Tíz alatti azon medvelesek száma, amelyekre nemzetközi szinten is büszkék lehetnénk, de nincs törvényi szabályozás. Újabban viszont szövetségbe tömörülhetnek a medvelesek, és a medveles szövetségünk etikai kódexet dolgoz ki, az alapján pedig – még a törvényi rendelkezések előtt – megállapítható, hogy melyek a szakszerűek, és melyek nem – fejtette ki a Hargita Népe kérdésére Szin János.
A szövetséghez várják a további medvelesek csatlakozását.
– A megyei tanács létrehozott egy nagyvadakkal foglalkozó munkacsoportot, és a csoport máris dolgozik a törvénytervezeten. Szeretnénk, ha súlyosabban büntetnék a nem megfelelő emberi viselkedést, beleértve a quadok és télen a motoros szánok használatának szabályozását is, továbbá a hulladékgazdálkodókat is köteleznénk medvebiztos kukák alkalmazására ott, ahol ez a kérdés feltevődik – mondta Borboly Csaba.
Figyelmeztette egyben az egyes, a kukákat szándékosan helytelenül használó tusnádfürdőieket, hogy a medveturizmus csak addig szárnyal, amíg a katasztrófa be nem következik a felelőtlenség miatt. A vadkárok esetében decentralizálást és debürokratizálást kérne a készülő törvénytervezet.
Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület elnöke is kifejtette: a tó környékén élő medvék táplálkozásában valóban az ember idézte elő a rossz szokást. Ennek ellenére hangsúlyozta: a természetvédelmi terület biztonságosan látogatható, amennyiben a látogató betartja a megelőzés alapvető normáit: nem eteti, nem közelíti meg és nem bosszantja a medvéket, sőt ha meglátja a nagyvadat, lassan, csendben eltávolodik tőle.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek