A medveköltöztetés nem megoldás

94

Miközben a tévét nézte egy hegyvidéki panzióban, benyitott hozzá egy medve… – állítólag ez megtörtént Tusnádfürdőn, és nem is egyszer. Éppen ezért kérte az önkormányzat a látogatóba járó hárombocsos anyamedve áttelepítését.

Illusztráció
Illusztráció

Egy hárombocsos medve húsvéttól errefelé sok kárt okozott – közölte lapunk megkeresésére Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere. Mint mondta, a nagyvad lakóházakba ment be. A Böjte Csaba-féle gyermekotthonban például betört egy ajtót, és két medvebocs bement a nevelő szobájába. A közbirtokosság hétvégi házát is feltörte ez a medvecsalád, s állítólag panziókba is bejárt. Szerencse emberi sérülés nem történt.
A polgármesteri hivatal jelezte a történteket a környezetvédelmi ügynökségnek, amely a maga során a szakminisztériumhoz fordult áttelepítési engedélyért.
– Még folyamatban van az ügy – tájékoztatott Domokos László, az ügynökség vezetője. – A medvéket megfigyelés alatt tartjuk, és van egy beetetőketrec is, amelyhez most szoktatjuk hozzá a őket.

Hosszadalmas az engedélyezés
– Hetek telhetnek el, amire megjön az engedély és minden hivatalos papír elkészül – jegyezte meg Kusztura Levente, a Szent Anna Vadászegyesület elnöke. – Az is lehet, hogy akkorra elmegy a medve. Ősszel már kértem a befogást három példányra, de nem adtak engedélyt egyre sem. S ha megadják is…
Amint Kusztura Levente elmondta, két éve már költöztettek el medvét a településről, de nem sokáig örülhettek távollétének: a júliusban elvitt medve novemberre visszatért.
– Amíg ételt találnak, addig emberrel nem foglalkoznak, de a helyzet akkor is tarthatatlan – tette hozzá. – Ezek fiatal medvék, s kerülik az erdőt, megszokták a könnyű élelemszerzést a városban. A még fiatalabbak pedig követik a bejáró medvék nyomát, ugyanazt folytatják. Hiába van kilövési keret, a három kilőhető medvéből befolyó pénzt a vadászegyesület etetésre kell költse: évente a mi területünkön mintegy 30 ezret fordítunk vadetetésre. De az átköltöztetés nem megoldás. Golyóval kellene kiiktatni 4-5 egyedet, és akkor egy ideig nem lenne probléma.

Ideiglenes megoldás a költöztetés
Szabó Szilárd, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakértője is úgy látja, hogy az áthelyezés csak ideiglenes megoldása a gondnak. Szerinte csak a táplálékforrások megszüntetésével lehetne valódi eredményt elérni.
– Amúgy is Tusnádfürdő a medvék szokásos útvonalába esik, s az áttelepített medve vagy visszatalál néhány hónap alatt, vagy a helyét átveszi egy másik egyed – vélekedett a szakember. – Az lenne fontos, hogy ne találjon semmiféle élelmet. Ezt szolgálják az új kukák is, amelyek földbe süllyesztett, medvebiztos kukák lesznek. De csakis a nagyon drasztikus intézkedések segíthetnének, s ehhez a lakosság, valamint a turisták együttműködésére is szükség lenne.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.