A matematika a legnehezebb nyelv?

A próbaérettségi eredményei

92

Országos szinten alig változott valamit az előző évhez képest a sikeresen próbaérettségizők aránya. A tizenkettedikesek közül a tanulók felének sem sikerült összehoznia a 6-os feletti átlagot, egyelőre csak 42,15 százalékuk várhatja valamivel nyugodtabban az igazi vizsgákat. A megyénkbeli diákoknak kicsivel több mint egyharmada ugrotta meg az akadályt.

Matematikai feladat. A román nyelvnél is jobban megtizedeli a diákokat Illusztráció

A szaktárca péntek este hozta nyilvánosságra az idei próbaérettségi eredményeit. A vizsgán részt vevő tizenegyedik és tizenkettedik osztályos diákok 36,88 százaléka érte el a legalább 6-os átlagot (az „igazi” érettségin is az számít átmenőnek, ha a tanuló minden tantárgyból megszerzi a legalább 5-ös osztályzatot, összesítésben pedig 6-os fölé emelkedik a médiája). Az idén mért eredmény mindössze 0,36 százalékkal haladja meg a tavalyi adatot. A tizenkettedikes tanulók esetében valamivel magasabb az arány, közülük 42,15 százalék ment át a próbán, míg a tizenegyedikesek közül csupán 31,86 százalék.
A szaktárca közelménye szerint nyolc megyében haladta meg a 40 százalékot a sikeresen próbaérettségizők száma, köztük van Kolozs, Fehér, Dolj, Suceava, Iași, Brăila, Galac és Vâlcea megye. Hargita megye a tizenkettedikesek esetében mért 36,93 százalékkal kissé elmarad a felsoroltaktól.

Riasztó figyelmeztetés
A tanfelügyelőség honlapján évfolyamokra és tantárgyakra lebontva tanulmányozhatók a március 18–22. között lezajlott próbaérettségi eredményei. A tizenegyedikesek – a tanfelügyelőség és a pedagógusok elmondása szerint is – nem veszik még annyira komolyan a „szimulációt”, mint végzős társaik.
Román nyelv és irodalomból a megye tanulóinak 37,80 százaléka szerezte meg az átmenőt, és több olyan tanintézmény is van, ahol egyetlen ötös vagy afölötti osztályzat sem született (pl. a Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhelyről, a Zeyk Domokos Szakközépiskola Székelykeresztúrról vagy a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola).
Valamivel – de nem sokkal – magasabb a matematikából átment tanulók aránya (41,16 százalék), de legalább magyar nyelv és irodalomból a tizenegyedikes diákok 69,26 százaléka megkapta az 5-ös osztályzatot a dolgozatára. Sajnos a legtöbb jegy ebben az esetben 5-ös és 6-os közötti, de négy 10-es is kikerült a megyéből.
Történelemből a vizsgán részt vevő tanulók 49,69 százaléka ment át.
Összességében a tizenegyedikesek nagyjából negyedének sikerült a próbavizsgája, ezt – mint fogalmazott az eredmények kapcsán Görbe Péter főtanfelügyelő – figyelmeztetésnek kell venni!

A matek a románnál is nehezebb
Leginkább a végzős tanulók esetében bír jelentőséggel a próbaérettségi, hiszen megmutathatja a jó pontokat, de azt is, hogy a hátralévő néhány hétben hol kell erősítenie a diáknak, felkészítő tanárnak egyaránt.
Összesen 2125 tanuló írt próbát az állam nyelvéből és irodalmából, az 5-ös jegyet 46,35 százalékuknak sikerült elérnie. A legtöbb osztályzat az 5–6-os sávban „mozog”, négy 10-es dolgozat is született, ebből három a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban. Az arány mindenképpen elmarad az országosan mért 69,5 százaléktól!
A matematika még ennél is gyengébb: a végzősöknek mindössze 42,35 százaléka szerzett átmenőt, és négynek közülük sikerült tökéletes dolgozatot írnia. Magyar nyelv és irodalomból 79,02 százalékos az átmenési arány, csak két 10-es dolgozat van a megyében, viszont ebből a tantárgyból sok a 7-es, 8-as osztályzat is.
A főtantárgyakon kívül még két tantárgyból kellett írásbelizniük a tizenkettedikeseknek – történelem, fizika, biológia, kémia, földrajz, gazdaságtan és pszichológia közül választhattak. A legtöbben (973-an) földrajzból próbavizsgáztak, és 74,20 százalékuk meg is kapta legalább az 5-öst, történelemből 72,28 százalékos, míg biológiából 50,95 százalékos az átmenési arány.

Görbe értékelt
Az idei próbaérettségi eredménye a megyénkben is nagyjából a tavalyi szinten áll.
– Igen ám, de tavaly az érettségin már 54 százalékos átmenési arányt mutattak fel a végzősök. Ez sem egy nagy szám, de a különbség azt mutatja, hogy még van idő változtatni – mondta a főtanfelügyelő. – A humán beállítottságú diákok picivel jobban állnak, és úgy tűnik, hogy a matematika a legnehezebb nyelv a fiatalok számára – tette hozzá Görbe.
A főtanfelügyelő azt reméli, hogy a próbák eredményeit komolyan veszik az iskolák, és mindent megtesznek azért, hogy a július 1-jén kezdődő írásbeli vizsgákra már felkészültebben menjenek a diákok. A próbavizsga eredményeit osztályon belül is meg kell beszélni, a szülőkkel is ismertetni kell, a jegyeket pedig csak a diák vagy a szülő kérésére szabad beírni a naplóba.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek