2021, január 17, vasárnap.

A második félévre várható a költözés

Közel 250 hallgatóval kezdi a 2015–2016-os tanévet a Babeº–Bolyai Tudományegyetem Pszichológiai és Neveléstudományi Karának székelyudvarhelyi kihelyezett tagozata. Bár korábban abban reménykedtek, hogy végre új helyszínen indul az oktatás, ez egyelőre tolódni látszik. Az egyetem és a városvezetőség viszont bízik abban, hogy a második félévre megvalósulhat a költözés.

Tanévnyitó a székelyudvarhelyi városháza Szent István-termében. Székhelygondok
Tanévnyitó a székelyudvarhelyi városháza Szent István-termében. Székhelygondok

Tanévnyitó ünnepségét tartotta tegnap a BBTE kihelyezett pedagógusképző tagozata a Városháza Szent István-termében. Közel 250 hallgatót köszöntöttek az intézmény tanárai és Bunta Levente polgármester. A városvezető további támogatásáról biztosította a kihelyezett tagozatot, és azt is elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb megszűnjön az intézmény székhelygondja.
A főiskolai oktatásnak évek óta a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium ad helyet, miután a református egyház visszakapta azt az épületet, amelyben évtizedekig működött a „képző”. Három termet használnak, bérleti díj fejében. Eközben a polgármesteri hivatal már 2013-ban eldöntötte, egyetemi campust, oktatási központot hoz létre az egykori UCECOM-épületben, amelyet megvásárolt. Sikeres tárgyalások után, a nyár elején a BBTE Pszichológiai és Neveléstudományi Karának székelyudvarhelyi képviselői és a hivatal illetékesei terepszemlét tartottak a Budvár utca elején található épületnél. Miután az egyetem kihelyezett tagozatának minél hamarabb költöznie kell a református kollégium épületéből, jó megoldásnak látta minden érintett fél a város által felajánlott helyszínt. Akkor még úgy tűnt, hogy őszire meg is valósul a költözés, az előkészítés viszont elhúzódott, többek között bürokratikus nehézségek miatt, ugyanakkor – mint ahogy a júniusi terepszemlén kiderült – bizonyos átalakításokat, javításokat is el kell végezni a nekik szánt épületrészen.
– A múlt héten végre aláírta a BBTE és az udvarhelyi városvezetés a hosszú távú, tíz évre szóló bérleti szerződést, miután a korábbi egyezség néhány pontján módosításokat eszközöltek. Megegyeztek abban is, hogy a javítások költségeit fele-fele arányban állják a felek – tájékoztatott Bálint Attila, a hivatal sajtóreferense.
Dr. Dósa Zoltántól, a kihelyezett kar egyetemi docensétől pedig megtudtuk, hogy a református kollégiummal is sikerült megegyezniük, miszerint a költözésig maradhatnak az épületben, tehát október elsején az eddigi helyszínen kezdődik el az oktatás. Az egyetemi tanár és a városháza képviselői is bíznak abban, hogy a második félévet már a felújított, átalakított helyszínen kezdhetik, hiszen két-három hónap alatt el lehet végezni a szükséges munkálatokat. Bunta Levente polgármester pedig újfent megerősítette, hogy a város további erőfeszítéseket tesz a városban nagy múlttal rendelkező tanítóképzés életben tartásáért. A kihelyezett tagozat tehát saját székhely nélkül vág neki a tanévnek, és egyelőre vezetője sincsen, miután júniusban rövid, de súlyos betegség után elhunyt dr. Antal Sándor. Úgy tudjuk, hogy már volt próbálkozás a BBTE vezetősége részéről új tagozatvezető kinevezésére, de a kiválasztott személy nem fogadta el a tisztséget. Dr. Dósa Zoltán egyetemi docens szerint a héten mindenképpen kijelölnek egy személyt, aki ellátja majd a tagozatvezetői feladatokat.

[box type=”shadow” ]Tanévnyitó Gyergyószentmiklóson is

Százharminc hallgató számára kezdődött el tegnap az új tanév a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozatán, megtartották az ünnepélyes évnyitót. Dr. Dombay István az intézmény igazgatója köszöntötte az alap- és mesterképzésen tanulókat. Mint elmondta, 19 éve működik a kihelyezett tagozat Gyergyószentmiklóson, akkor két tanár rendelkezett doktori címmel, most pedig a tanári kar minden egyes tagja. A jól képzett tanárok és jól felszerelt intézmény mellett az igazgató más lehetőségekre is felhívta a hallgatók figyelmét, ilyenek a szakmai gyakorlatok, csereprogramok és pályázati lehetőségek. Dombay kiemelte, a turizmus terén tanuló fiatalok feladata, hogy Székelyföldről, Erdélyről jó turisztikai képet alakítsanak ki, ami vonzó a máshonnan érkezők számára. A bevándorlás kérdéskörét is érintette beszédében, mint fogalmazott, a rosszból, akár jót is lehet faragni, hiszen amíg egyes népszerű turisztikai célpontok kevésbé látogatottakká válnak a nehéz helyzet miatt, addig Székelyföld felkapottabb lehet, mivel az adottságai, lehetőségei megvannak erre.[/box]

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb