A malária gyógyítási lehetőségeit fejlesztik

Jelentős tudományos eredmény a Sapientián

90

A malária elleni hatóanyag olcsóbb és nagyobb mennyiségben való termeléséhez járulhatnak hozzá annak a felfedezésnek köszönhetően, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatói tettek nemrégiben. A kutatási eredményekről a Frontiers in Plant Science című folyóiratban közöltek cikket.

Az egynyári üröm (Artemi­siaannua) által termelt ar­temisinin nevű hatóanyag növelésének lehetőségeit vizsgálta a kutatócsoport, amelyet dr. Balog Adalbert, a Sapientia – EMTE professzora és dr. Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetett. A kutatás további résztvevői a Sapientia – EMTE észéről dr. Mara Gyöngyvér, Jakab-Farkas László, Bíró-Janka Béla és dr. Albert Csilla, a MOGYE részéről pedig Darkó Béla.
Az artemisinin a malária gyógyításában alkalmazott legfontosabb hatóanyag, felfedezéséért Tu Ju-ju kínai tudós 2015-ben orvosi Nobel-díjat kapott. Jelenleg körülbelül 550 millió malárival fertőzött ember él világszerte és a halottak száma évente eléri az egymilliót. A betegek jelentős hányada gyermekkorú.
A Sapientia – EMTE Marosvásárhelyi Karán elvégzett kísérletek során az artemisinin mennyiséget 17 százalékkal sikerült növelni – 100 gramm növényre számolva – annak köszönhetően, hogy a növények gyökereit Rhizophagusirregularis szimbionta gombával kezelték.
Kimutatták, hogy a gombával való szimbiózis a növényeket a szárazság könnyebb elviselésére készteti. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az egynyári üröm ipari termesztése olyan trópusi és szubtrópusi területeken folyik, ahol egyre nagyobb problémát jelent a vízhiány.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.