péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A mai valósággal is „rokonok”

Örök-aktuális Móricz Zsigmond-regény színpadi adaptációjával nyitja az idei bemutatók sorát a csíkszeredai Csíki Játékszín: a Rokonok című művet pénteken láthatja először a közönség, Parászka Miklós rendezésében. A műről és a színpadra vitel folyamatáról tegnap sajtótájékoztatón beszélt a rendező.

„Aktuális klasszikussal” tért vissza Parászka Miklós. Tükröt állító színház Fotó: László F. Csaba

Kopjáss István története közel 90 évvel a megírását követően is képes a mához szólni – állítja Parászka Miklós rendező, a Csíki Játékszín alapítója, korábbi igazgatója. Az izgalmas epikai szerkezetnek olyan drámai gerince van – fogalmaz a rendező –, amely nemcsak formailag, hanem mindenekelőtt tartalmilag is „mai színpadra” kívánkozó alkotás.
– A mű revelatív módon aktuális. Ennek lehet örülni is, de lehet megdöbbenni is. Amit Móricz elmond a korabeli magyar társadalomról – ahol sorvadnak a demokratikus struktúrák, erősödik a korrupció, cseperedik egy diktatúra –, olyan metsző mondatok és megvilágítások, amelyekről szinte átkopírozódik a mai kor. Emellett nem lehet elmenni – mondta a bemutató tegnapi sajtótájékoztatóján Parászka Miklós.
A rendező az adaptáció és az átírás közti különbségeket is vázolta, és mint kifejtette: a regényt színpadra alkalmazó Székely Csabától azt kérte, hogy a történetmesélés legyen követhető, és a móriczi szöveget használják. Így Székely Csabától csupán „kis lekerekítések” származnak, a szöveg szinte teljes egészében Móricz Zsigmond „perzselő” mondataira hagyatkozik.
A Hargita Népe kérdésére Parászka Miklós elmondta: a fogadtatást illetően azt reméli, hogy az emberek kíváncsiak arra, hogy mit láthatnak a tükörben, amelyet a színpad állít a világunknak. A mű végkicsengéséről újságírói kérdésre elárulta: radikális befejezés mellett döntött.
Kányádi Szilárd színházigazgató megjegyezte: mindannyiunknak van „Rokonok-élménye” a rokoni szálakon történő felkapaszkodásoktól kezdve a mindenféle „intézkedésekig”, ettől pedig még közelebb érezhetjük magunkat a darabhoz.
A Rokonokat szeptember 20-án, pénteken mutatják be 19 órától, vasárnap, 22-én 19 órától ismét látható lesz. Kopjáss Istvánt Puskás László alakítja, feleségének szerepében Dálnoky Csillát láthatjuk. Jegyek mától válthatók a színház és a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve a www.bilete.ro jegyértékesítő weboldalon.

Mától bérlet váltható a fennmaradt helyekre

A tavalyi bérletesek helyét tegnapig tartották fenn, mától valamennyi fennmaradt helyre bérlet váltható. Megszűnt két diákbérlet – az Arlechino és a János Vitéz –, egy újabb felnőtt bérletház viszont öt előadásra jogosít fel. A Bánk bán, a Prospero, az Antigoné és a Don Juan bérlet is érvényes lesz a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátékának megtekintésére. A bérlet- és a jegyárak nem módosultak.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb