A magyar nyelv miatt vesztett pert

76

Feltételként szabta a magyar nyelv ismeretét a jegyzői tisztségre kiírt versenyvizsgán Csík­szent­imre önkormányzata, ez nem tetszett a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának. Az ügyet törvényre vitte a szervezet, és alapfokon nyert is.

Helyet adott a Ko­vászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma keresetének a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, és szeptember 29-i döntésével érvénytelennek nyilvánította az idén februárban megtartott, a csíkszentimrei jegyzői tisztségre kiírt versenyvizsgát. A felperes kifogásolta, hogy a versenyvizsgán való részvétel feltételeként szerepelt a magyar nyelv ismerete.
– Valóban kértük, hogy a jelentkező tudjon magyarul, mert a jegyzőnek állandó kapcsolatban kell lennie a község lakóival – nyilatkozta lapunknak Kencse Előd polgármester. – Az üggyel kapcsolatos panaszát a szervezet a Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz is eljuttatta, de ott elutasították – tette hozzá.
A versenyvizsga sikeres volt, jegyző azóta is dolgozik, most viszont az önkormányzat számára kedvezőtlen döntés született Marosvásárhelyen.
– Érvénytelenítették a jegyző kinevezését, de a döntés alapfokú, tehát megfellebbezhető. És meg is fogjuk – nyilatkozta lapunknak Benedek Erika védőügyvéd.

Forró-Erős Gyöngyi

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.