A magyar állam elismerte munkájukat

Csíkszeredai egyházközeli személyeket is kitüntettek

260

Darvas-Kozma József pápai káplánt, címzetes esperest, Péter Györgyöt, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatóját, Bernád Rita-Magdolna főlevéltárost és Bordi János szentszéki tanácsost, pálpataki plébánost is kitüntették Magyarországon az államalapítási ünnepséget megelőző napokban. A Pesti Vigadóban díjazottak lapunk érdeklődésére elmondták: megtisztelve érzik magukat és töretlen lelkesedéssel folytatják a munkát.

Bordi János, a „hegyi pap” is elismerésben részesült. A megyéből négy személyt tüntettek ki Fotó: kormany.hu / Botár Gergely

Hat erdélyi egyházi személy is magyar állami kitüntetésben részesült az államalapítás ünnepét megelőző napokban, a Pesti Vigadóban. A díjazottak között három, Csíkszeredában dolgozó személy nevével is találkozunk: Darvas-Kozma József pápai káplán, a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia plébánosa, Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója és Bernád Rita-Magdolna, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főlevéltárosa.
Darvas-Kozma József kiemelkedő és példamutató munkája nagyrabecsüléseként részesült az Emberi Erőforrások Minisztériumának Elismerő Oklevelében. Megkeresésünkre elmondta: pozitív visszajelzésként élte meg a kitüntetést, amelyet az összmagyarság szempontjából is jó jelnek tart.
– Úgy éltem meg ezt az elismerést, mint bármely másik ember, akinek felfigyelnek a munkájára. Nagyon jólesett, új erőt adott. Az idei augusztus 20-i, államalapítási ünnepség keretében 140 ember részesült valamilyen kitüntetésben a magyar kormány jóvoltából, és csíkszeredai plébánosként én is a díjazottak között lehettem. Sokat jelent ez az élmény – fejtette ki Darvas-Kozma József.
Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója is Elismerő Oklevelet vehetett át a Pesti Vigadóban. Mint mondta: úgy érzi, hogy a szervezeten belül még sokan megérdemelnének hasonló kitüntetést.
– Nem tudom, miért rám esett a választás, de nagyon hálás vagyok. Ez a tapasztalat új erőt ad számomra, hiszen sok nehézséggel szembesülök a munkám során. Amikor megfelelő anyagi háttér hiányában embereket kell elbocsátani vagy szolgáltatásokat beszüntetni, az ember felteszi magának a kérdést, hogy megéri ezt csinálni? Aztán jön egy ilyen meglepő visszaigazolás, és megerősödök abban, hogy igen, menni kell tovább – fejtette ki Péter György.
Bernád Rita-Magdolna, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főlevéltárosa a szakterületén végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Pauler Gyula-díjban részesült. Lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott: nagyon hálás, és megtisztelve érzi magát, de nem szeretné azt, ha az emberek csak az érdemeit látnák, amikor ránéznek.
– Megnyugvással és jóleső érzéssel tölt el az a tudat, hogy ilyen rangos kitüntetést kaptam. Vallom, hogy különlegesen áldásos munkát végzek, és mindig igyekszem örömmel és lelkesen végezni a feladataimat. Azt azonban nem szeretném, ha a környezetem csak a munkámban elért sikereket látná bennem, de azt elfelejtenék, hogy én is ember vagyok – mutatott rá Bernád Rita-Magdolna, aki szerint a különböző titulusoknak árnyoldalai is vannak.
A csíkszeredai egyházközeli személyek augusztus 16-án, pénteken vehették át a magyar állam elismeréseit. Hargita megyéből kitüntetésben részesült ugyanakkor Bordi János szentszéki tanácsos, pálpataki plébános is, ő a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

Erdélyi kitüntetettek

A felsorolt négy mellett a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el Bodó Imre kászonaltízi születésű szentszéki tanácsost, kézdiszárazpataki plébánost. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Fejes Rudolf Anzelm apát, váradhegyfoki premontrei prépost-prelátus is.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek