A magőrlemények jótékony hatásáról

133

Egyre elterjedtebbek az alternatív gyógymódok, sokan fordulnak ter­mészet­gyógyászokhoz, mások a gyógynövények erejére esküsznek, egyre többen vegetáriánusok, vegánok, vannak, akik paleodiétát folytatnak, mások gluténmentesen étkeznek. Nem könnyű magunkat kiismerni a népszerű trendekben. Egyvalami viszont biztos, a természetes és egészséges alapanyagok fogyasztása, a változatos, vitamindús táplálkozás soha nem megy ki a divatból. És ezzel nem is lőhetünk mellé, ha ezt az életmódot választjuk.

Badár László Fotó: László F. Csaba

Számos tudományos kutatás irányul arra, hogy olyan természetes étrend­kiegészítő­ket fej­lesszenek ki, amelyek az egészségünk megőrzésében játszanak fontos szerepet. Néhány évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államokban a növények magjában található hatóanyagokat kezdték vizsgálni, hogy leukémiás gyermekek kemoterápia utáni felépülésében játszott szerepüket figyeljék meg. Egy Minnesota állambeli professzor, dr. Arnold S. Leonard vezetésével működik a kutatásokat végző alapítvány. Olyan magőrleményeket tartalmazó szert állítottak elő, amellyel bizonyítottan javult a gyermekek egészségi állapota. Kiderült, hogy a magok 30-40-szer magasabb koncentrációban tartalmaznak jótékony anyagokat, mint a növények gyökere, szára vagy termése. A magőrlemények jótékony hatásáról a Soul magőrleményes termékeket forgalmazó Badár László számolt be lapunkank.
– A magokat mindig is tisztelték és szerették az emberek, hiszen a mag az új élet kezdetét jelenti, de kifejezetten erre vonatkozó tudományos vizsgálat csak az elmúlt évtizedekben kezdődött. Amikor használni kezdték, kiderült, hogy nemcsak a leukémián átesett gyermekeknek jó, hanem más egészségi gondokra is jótékony hatással van, mint például a szív- és érrendszeri betegségekre, a daganatos problémákra, az autoimmun betegségekre, a bőrproblémákra (pszoriázis, ekcéma), illetve a hormonális betegségekre – ismertette Badár László.
A Csíkszeredában élő Török Hanna saját magán, illetve a családjában tapasztalta a hidegen sajtolt magok őrleményének jótékony hatását, ezért tűzte ki célul, hogy a környékünkön is megismerteti ennek a jótékony hatását.
– Másfél éve váltottunk teljesen életmódot a családomban. Azelőtt rengeteg táplálékkiegészítőt, vitamintablettákat szedtünk. Ez egy idő után nagyon megterhelte a májunkat. Ehelyett kerestem más megoldást és így bukkantam rá a magőrlemények jótékony hatására, kipróbáltuk és már az első kóstolások után jobban éreztük magunkat – ismertette lapunkkal Török Hanna.
Megváltozott a táplálkozásunk, amely az élelmiszeripar fejlődésével áll kapcsolatban: egyre több mesterséges anyagot fogyasztunk, emellett pedig a kozmetikai ipar is sokat fejlődött, de a szerek sok esetben tartalmaznak kőolajszármazékot. A magok hidegen sajtolt olaja bármilyen étrendbe beilleszthető. A szakemberek szerint a magőrleményekben akár több kilogramm zöldség vagy gyümölcs tápanyagmennyisége megtalálható: vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, valamint esszenciális zsírsavak (omega-3, -6, -9).

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.