A madéfalvi toronygomb üzenete

„Áll a kereszt s forog a világ”

239

Templombúcsút ünnepeltek pénteken Madéfalván. A Jézus szíve ünnepén bemutatott szentmise után felolvasták a templomjavítási munkálatok során – a toronygombban – talált levelet is.  Több százan gyűltek össze pénteken, Jézus szíve ünnepén a madéfalvi templom udvarán az egyházközség búcsújára. A helyiek közül sokan a népviseletüket is magukra öltötték e jeles alkalomból.

A tervek szerint két év alatt befejezik a felújítást.                                                                                                       Fotó: Biró István

A szentmise

Az ünnepi szentmisét Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatta be. Berszán Lajos kanonok-plébános, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium alapítója prédikációjában a zsoltáros szavait idézte:

„Ujjong, örülj szívem, mert Isten templomában, sok-sok kedves testvér együtt ünnepet ül.”

Berszán atya arra biztatta a híveket, hogy ujjongjanak, örüljenek, hiszen a nehézségekben nincsenek magukra hagyva, Jézus-Krisztus ma is itt van közöttük, hiszen az utolsó vacsorán nem egy fényképet, hanem saját testét és vérét hagyta és „a templomba várja barátait”

– Nemcsak sok-sok kedves társ vagyunk, hanem szívvel-lélekkel Jézus barátai is. Jézus-Krisztus azt üzeni: nem hagylak árván titeket. Kétezer esztendeje, hogy felment a mennybe, de nem hagyott árván, azóta is itt van velünk – hangsúlyozta az ünnepi szónok.

A szentmise végén Tamás József nyugalmazott segédpüspök felolvasta, a templomfelújítási munkálatok során a toronygombból előkerült levelet is. Ebből kiderült, hogy az 1913–1914 között épült templom tornyára 1914. július 4-én Berkeczki Árpád bádogos és édesapja, illetve Bartos István és Fekete István ácslegények helyezték el a keresztet.

– Örök dicsőség az Úrnak, hogy Madéfalva szegény népének e templom építésére lelkeket és erőt adott. Hála gróf Majláth Gusztáv Károly, Erdély püspökének és az Erdélyi Római Katolikus Státusnak a fejedelmi bőkezűségükért. A szent pillanat elérkezett: áll a kereszt s forog a világ – olvasható a levélben.

A búcsús szentmise a himnuszok eléneklésével zárult. A madéfalviakkal együtt ünnepelt Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezető-helyettese is.

Szükséges a felújítás

Bartalus Zoltán, Madéfalva plébánosa lapunk érdeklődésére elmondta, a megyei tanács támogatásával néhány hónapja elkezdték a templomfelújítási munkálatokat.

– Több mint százéves a templomunk, 2022-ben lesz a felszentelési évforduló. A palaszerkezet száz év után tönkrement, szükséges az új fedél, mert már folyt be a víz a templomba. A szentelési évfordulóra szeretnénk befejezni a felújítást. Kívül-belül javítjuk a templomot, illetve az orgonát is. Ahogy hallottuk a levéből, 1914-ben volt az időkapszula elhelyezése a keresztbe, azóta eltelt 106 év. Fel kell javítani, mert a templom a miénk, a közösségi otthonunk, a Jézus szíve temploma, s aki a Jézus szívét tiszteli az odaáll, és segít, hogy felújítsuk ezt a szép templomot – jegyezte meg a plébános.

A templomfelújítást eddig 215 ezer lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa. Az illetékesek a megyei önkormányzat további támogatásra és a magyar állam segítségére is számítanak.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.