A mézé volt a főszerep

9. Mézes Napok Udvarhelyen

132

Hálaadó szentmisével egybekötött mézszenteléssel, majd fáklyás felvonulással kezdődött pénteken délután a 9. mézünnep Székelyudvarhelyen.

Fáklyás felvonulással ünnepeltek a méhészek. Édes öröm Fotó: Nagyálmos Ildikó

Három napon át a mézé és a méhészeti termékeké volt a főszerep a székelyudvarhelyi Szent Márton téren. Idén összevonták a szakmai előadásokat a vásárral, hiszen előbbit februárban szokták megszervezni, de most beépítették a mézes napokba.
– Tulajdonképpen ez szüret végi hálaadó rendezvény, amikor megköszönjük a termést, a mézet pedig megszenteltetjük a templomban. Idei évünk mottója: Akár kevés, akár sok, áldd meg, Uram, és add, hogy jólessék – mondta Tófalvi Melinda, a székelyudvarhelyi Örösi Méhészegylet tagja, az Ud­varhelyszéki Mézlovagrend szó­vivője.
Pénteken a Kossuth utcában megkoszorúzták az Örösi Pál Zoltán méhész szülőházánál lévő emléktáblát, majd a téren három újabb mézlovagot és egy tiszteletbeli lovagot avatott az egyesület Hegedűs Ferenc személyében. Immár Udvarhelyen 22 mézlovag vállalta, hogy a helyi méz jó hírét messze viszi és népszerűsíti ezt a szép szakmát.
– A mézlovagnak főállású méhésznek kell lennie, másrészt lehetősége szerint meg kell ragadnia minden alkalmat, hogy méltóképpen képviselje a méhészeket, népszerűsítse a méhészeti termékeket és védje a természetet – mondta Tófalvi Melinda.

Mindennap egy kanál méz!

Idén tizenkét mézlovagrend vonult fel a székelyudvarhelyi rendezvényen, többségük Magyarországról: Sárvárról, Gyuláról, Bajáról, Székesfehérvárról, Salgótarjánról, Berettyóújfaluból, Söjtörből, Jászberényről, de voltak csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és sepsiszentgyörgyi mézlovagok. Meglepetésként érkeztek idén a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesületének tagjai, akik magyar honvédruhában vonultak fel az eseményen.
A 2018-as év Magyar Mézkirálynője, Lesti Kitti beszédében kiemelte, különleges kötelék köti össze ezen a hétvégén az anyaországi és a székelyföldi magyarokat: a méz.
– Kellenek az ilyen rendezvények, hiszen így tudjuk eljuttatni nagyon sok helyre a mézfogyasztás jótékony hatásait. A mézfogyasztás sok családban még ma sem folyamatos, pedig az egyik legjobb immunerősítő. A mi feladatunk felhívni a figyelmet, hogy ne csak akkor együnk mézet, ha betegek vagyunk, hanem megelőzésben használjuk. Napi egy kanál mézzel sokat teszünk az egészségünkért – mondta Lesti Kitti.
– Sok minden változik ebben a rohanó világban, de egy dolog biztosan nem: méhek és méhészek nélkül nem lehet mézet előállítani – fogalmazott Gálfi Árpád a megnyitón, aki szerint a méz újra reneszánszát éli, visszatért étrendünkbe, mint az egyik legtermészetesebb tápanyag.
A téren a Mézkirálynő ünnepélyesen feltűzte a lovagrendek zászlójára a szalagokat, majd kulturális műsorral folytatódott az ünnepség.

Jelenlétükkel színesítik a rendezvényt

Németh Zsolt, a Zala megyei Söjtöri Ambrózia Mézlovagrend képviseletében érkezett immár sokadszorra többedmagával a szé­kelyudvarhelyi Mézes Napokra, hogy jelenlétükkel színesítsék a rendezvényt, valamint ápolják a jó­baráti kapcsolatokat.
– A helyiek szintén megtisztelnek bennünket és eljönnek a Kárpát-medencei Mézfesztiválra, amelyet Zalaegerszegen tartunk minden év december első hétvégéjén és bemutatják portékáikat, illetve az erdélyi méhészkedést. 2005-ben alakult a mi lovagrendünk harmadikként Magyarországon, és azt tűztük ki célul a zászlónkra, hogy népszerűsítjük a lovagrendünk által képviselt mézeket, illetve az összes mézet a világban szerteszét. Eljárunk egymás eseményeire, ezáltal emeljük a rendezvény színvonalát, felvonulásunkkal látványosabbá tesszük. Termékeket nem hoztunk magunkkal, a helyieké a vásár – fogalmazott Németh Zsolt.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek