A lusták jógája

A thai masszázsnak jó hatása van különböző fizikai bántalmakra, de a léleknek is jót tesz. Ajánlják csontritkulás ellen, stresszoldóként, hátfájásokra, a mozgástartomány növelésére és akár az izomtömeg növelésére is. Balogh Ágnes masszőrrel beszélgetünk.

– Mit tudhatunk a thai masszázs gyökereiről?

– A thai masszázs, ahogy a neve is mutatja, Thaiföldről származik, de sok szomszédos ország és kultúra is rányomta a bélyegét az idők során. Sok hasonlóságot fedezhetünk fel például az Indiából származó jógával és ayurvédával, vagy a klasszikus kínai orvostudományokkal is. Annak ellenére, hogy kevés feljegyzés maradt ránk erről a terápiáról az 1800-as évek előttről, nagy valószínűséggel már sokkal korábban létezett. A helyiek körében még mindig szájhagyomány útján terjed ez a kezelésforma, családról családra. Leginkább a nyugati világ foglalkozik a thai masszázzsal úgy mint tudománnyal, a helyiek sokkal inkább figyelnek a masszázs által felszabadított energiákra, mint a fizikai testre gyakorolt pozitív hatásokra. Számukra az anatómia lényegtelen, sokkal inkább érzésből csinálják a masszázst, és be kell ismerni, hogy nagyon jól.

– Hogyan került kapcsolatba ezzel a masszázzsal?

– Én személy szerint már jóval azelőtt kapcsolatba kerültem a thai masszázzsal, hogy tudtam volna a létezéséről. Személyi edzőként a legtöbb megtartott edzésemet nyújtással zártam le, ami körülbelül 10 percig tartott. Ezt a nyújtást nagyon szerettem végrehajtani, és a kliensek még annál is jobban szerették. Amikor eldöntöttem, hogy masszázst szeretnék tanulni, teljesen véletlenül bukkantam rá a thai masszázsra, és meglepetten láttam, hogy én ezt csinálom nap mint nap.
Végül sikerült eljutnom képzésre Budapesten, ahol mindent az alapoktól vettünk, és akkor már megértettem, hogy amit én csináltam a klienseimmel, az közel sem volt thai masszázs, de legalább az erőm már megvolt a különböző nyújtások végrehajtásához. Ez is egy olyan terület, ahol mindig lehet valami újat tanulni, és kell is. Az általános fizikai fáradtságot félretéve, ez azért mégis csak egy hálás munka.

– Miben különbözik a nálunk ismert masszázsfajtáktól?

– A thai masszázs sokban különbözik a Nyugaton elterjedt többi masszázsformától, mert ezt nem masszázsasztalon, hanem egy földön elhelyezett matracon hajtjuk végre, és a kliensnek még csak le sem kell vetkőznie: kényelmes és rugalmas ruházatot kell viselnie. Nem használunk hozzá olajat, esetleg illóolajakat. A szokásos simítások helyett leginkább átmozgatjuk a kliens minden tagját. Erre különböző technikák léteznek, például az akupresszúra. Az elején egy rövid ima után átmozgatjuk az energiavonalakat, amelyeket SEN-vonalaknak neveznek (megegyeznek a kínai meridiánokkal vagy a szanszkrit nadikkal). Tíz fontosabb ilyen energiavonal van a testben, de ezeken kívül egyes források szerint több mint 70 ezer vonal található az emberi testben, így az egész testet egy összefüggő rendszerként foghatjuk fel. Ezután következik az ízületek átmozgatása, majd végül a nyújtások. Nagyon oda kell figyelni, hogy a test legyen kellőképpen bemelegítve, amire elérünk a nyújtásokhoz, így minden sérülést el tudunk kerülni. A nyújtásokat úgy szokták emlegetni, mint „passzív jóga” vagy „a lusták jógája”, mivel a kliens nem kell kifejtsen semmiféle erőt, a masszőr irányít minden mozdulatot. A munka a végtagoktól kezdődik, lentről felfelé, a méreganyagokat általában a szív felé irányítva, itt ugyanis a friss, oxigéndús vér sokat segít a szervezet méregtelenítésében. Egy masszázs eltarthat akár két óráig is, annak függvényében, hogy a kliensnek mi a panasza.

– Milyen gyógyhatása van a szervezetre?

– A thai masszázsnak jó hatása van különböző fizikai bántalmakra, de mivel mind egyediek vagyunk, fontos, hogy a masszőr személyre szabja a kezelést. Ajánlják csontritkulás ellen, stresszoldóként, különböző hátfájásokra, a mozgástartomány növelésére és akár az izomtömeg növelésére is. Talán a legfontosabb mégis az, hogy mint minden masszázs, ez is el tudja lazítani az embert és ennek hatására általános jóllét lesz úrrá rajtunk. Talán ez a masszázsfajta van a leginkább összekötve légzésgyakorlatokkal, legalábbis én személy szerint itt veszem észre leginkább a fontosságát. A légzés életerő, és helyes légzéssel sok egészségügyi problémát megoldhatunk.

– Kiknek ajánlott?

– A thai masszázs mindenkinek jó egy adott pontig, de természetesen vannak itt is ellenjavallatok, amiket szigorúan be is kell tartani. Például szívbetegek esetében nem ajánlott a lábakat a szív szintjén felül emelni vagy olyan nyújtásokat végrehajtani, amelyek megakadályozzák a vér áramlását akár egy pillanatra is. Nagyon fiatal gyerekeknek általában csak az ízületek rövid átmozgatására van szükségük, de az idősek esetében ugyancsak nem kell a nyújtásokat erőltetni, az ő mozgástartományuk már sokkal korlátozottabb. Terhesség alatt csak olyan masszőrhöz szabad menni, aki erre külön képesítéssel rendelkezik, menstruáció ideje alatt nem ajánlott a hasmasszázs és evés után legalább három órát várjunk egy thai masszázs előtt.

Nagyálmos Ildikó