A lövedék természete, hogy előkerül a földből

Nincs benne rendkívüli

164

Semmi rendkívüli nincs abban, hogy tavasszal több lövedéket találnak az emberek, az ilyesmi a kerti és mezőgazdasági munkák alkalmával nagyobb valószínűséggel történik meg – közölte lapunk megkeresésére Stelian Cimpoeşu ezredes, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) főfelügyelője, annak kapcsán, hogy a napokban Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen is előkerült egy-egy lövedék.

„Lelet” az udvarhelyi katolikus parókián. Nem nagy durranás Fotó: ISU Hargita

Évente általában 10-15 lövedéket szoktak találni Hargita megye területén. Ezeket a világháborúból megmaradt lőszereket egyébként többnyire tavasszal és ősszel találják meg az emberek, amikor szántanak vagy árkot ásnak.
Mint kifejtette: ezekben nincs semmi rendkívüli, a legtöbb megtalált lövedék ártalmatlan. Hozzáfűzte: rendszeresen szerveznek képzéseket, hogy az emberek tudják, hogyan kell eljárniuk, ha lövedéket találnak, de a katonaviselt emberek és az iskolában oktatott gyerekek amúgy is tudják, hogy mit kell tenniük: azaz nem szabad hozzáérniük a lőszerhez, el kell szigetelniük a környezetétől és értesíteniük kell a tűzoltóságot. A katasztrófavédelem csíkszeredai tűzszerész csapata és a hozzá megfelelő jármű segítségével biztonságosan elszállítják a lőszereket. Ameddig ők odaérnek, a helyi rendőrség biztosítja a helyszínt – magyarázta az ilyenkor szokásos eljárást a főfelügyelő.
Székelyudvarhelyen valószínűleg a második világháborúból származó lövedéket találtak szombaton a római katolikus parókia udvarán. A tűzszerészek elszállították a helyszínről a gránátot. Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője elmondta: a 82 milliméteres aknavető lövedéket a parókia udvarán tavaszi takarítást végző férfi találta, s azonnal telefonált a 112-es egységes segélyhívószámra. A környéket lezárták, a forgalmat a rendőrség elterelte addig, amíg az ISU tűzszerészei biztonságos helyre szállították a lövedéket, amit később megsemmisítenek.
Ezt megelőzően, múlt csütörtökön bontási munkát követően Gyergyószentmiklóson bukkantak 37 mm kaliberű lövedékre.
Alina Ciobotariu szerint az udvarhelyi idén az ötödik előkerült, második világháborúból származó, fel nem robbant lövedék.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek