A lovasterápia folytatódik

112

Záróünnepségen mutatták be, milyen sokat fejlődtek azok a gyerekek, akik a lovasterápiát választották készségeiket fejlesztésére. A gyerekek ügyesedtek Donna és Háfi hátán lovagolva Gáll Katalin lovasterapeuta fejlesztő tréningje alatt; a szülők elégedettek, a terápiát a többség folytatja a projektzáró után is.

Ügyesedtek a gyerekek a lovasterápiás foglalkozásokon. Projektzáró Fotó: Jánossy Alíz
Ügyesedtek a gyerekek a lovasterápiás foglalkozásokon. Projektzáró Fotó: Jánossy Alíz

Bátran kijelenthetjük, hogy Háfi és Donna – a két széleshátú kisló – sikeresen örömre hangolta a részt vevő gyerekeket. Ezt bizonyítják a csillogó szemek, az örömteli arcok, amivel végezték játékos-kalandos feladataikat – mondta Gáll Katalin lovas­tera­peuta a szombati záróünnepségen.
A gyergyószentmiklósi Salva­tor Alapítvány szervezésében lezajlott Örömhang(O)Ló projekten 15 gyerek vett részt; a projekt célja az volt, hogy a ló asszisztálta terápia keretében fejlesszék a gyerekek készségeit. A terápiára járó gyermekek között több olyan részt vett, akinek mozgásszervi vagy mozgáskoordinációs problémája volt, de akadt köztük olyan is, aki beszédhibás, vagy egyszerűen csak bátortalan volt. Mint ismeretes, a lovasterápia segítségével biztonságos keretek között, speciálisan képzett lóval gyógyító hatás érhető el. A gyerekek többségét szakember – gyógytornász, pszichológus, orvos – irányította a lovasterápiára, amelynek hatékonyságáról meggyőződhettek az elmúlt hónapok során. Például az a gyerek, amelyik félve közelített az elején a lóhoz, ma már bátran megüli azt, és ügyesen végrehajtja azokat a feladatokat, amelyek fejlesztik a készségeit.
– Határozottan jót tett kisfiamnak a lovasterápia, ügyesebb, magabiztosabb lett – mondta egy apuka.
Egy másik szülő arról számolt be, hogy egyre ügyesebben jár a gyereke, és most már bízik abban, hogy valóban kinövi az Achilles-ín rövidülése miatti problémáját a kisfia. Az áprilisban kezdődött projekt során tehát minden gyerek fejlődött, nem csoda, hogy a szülők többsége akár az anyagi áldozatot is vállalja, hogy gyereke folytathassa a lovasterápiát. Az Örömhang(O)Ló projektet a MOL Románia és Közösségért Alapítvány Gyermekgyógyító Programja, valamint a Matrix Business Kft. és számos magánszemély támogatta.
Az ünnepség bemutatóval folytatódott, amelyen minden gyerek megmutathatta, mit tanult a lovas­terá­pián, majd szülők és gyerekek közös játékon vehettek részt. Míg mindez lezajlott, megfőtt a gulyás is a lovarda melletti méretes bográcsban, amit aztán szülők, gyerekek, tera­peuták és önkéntesek közösen fogyaszthattak el.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek