A lóállományt ellenőrzik az állatorvosok

74

Bár a Hargita megyei lóállomány nagyságához képest még csak harmadánál tartanak a vérmintavételek és a bevizsgálások, egy kevésvérűségben szenvedő állat máris fennakadt az állategészségügyi szűrőn. A Zetelakán felfedezett beteg lovat kötelező mód vágóhídra küldik, az állat tulajdonosát pedig a ló aktuális piaci árán kártalanítják.

Ménes a havasi legelőn. Kiszűrik a kevésvérűségben szenvedő egyedeket Fotó: Domján Levente / Archív
Ménes a havasi legelőn. Kiszűrik a kevésvérűségben szenvedő egyedeket Fotó: Domján Levente / Archív

A kutyák veszettség-megelőzést szolgáló védőoltási kampánya után a lóállomány átvizsgálásával folytatják az országos stratégiai programba illeszkedő tennivalók sorát a Hargita megyei állatorvosok. A megye valamennyi településére kiterjedő akció keretében az állatorvosok jelenleg két fő feladatra koncentrálnak: egyrészt a patások lépfene elleni védőoltására, másrészt pedig a lóállományból vett vérminták bevizsgálásán keresztül a fertőző kevésvérűségben szenvedő egyedek kiszűrésére – tájékoztatta tegnap lapunkat Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szóvivője.
– A lovakból vett vérminták begyűjtése már februárban kezdetét vette, ezzel párhuzamosan a lépfene elleni oltás is zajlik. Az anémiás lovak kiszűrésére az állatorvosoktól eddig 4696 vérminta érkezett be a laboratóriumba, közülük egy pozitív mintát találtunk, Zetelakán – árulta el Püsök doktor. Az elemzésre beérkezett vérminták azonban a várható mennyiségnek még csupán a harmadát jelentik: a megye mintegy 15 ezer egyedet számláló lóállományából – indokolt esetben többször is – begyűjtött vérminták alapján a kevésvérűségi tesztet tavaly 18 ezer esetben végezték el, fertőző kevésvérűségben szenvedő állatot pedig tizenhárom településén találtak. Azokon a településeken viszont, ahol az állatorvosok anémiás lovat találtak – a beteg állat eltávolítása és levágása után – a vérmintavételi akciót a legyek, vérszívó rovarok, szúnyogok irtásával egybekötve kétszer is megismétlik, ebből ered a 15 ezres lóállomány és tavalyi bevizsgálások száma közötti háromezres eltérés is – magyarázta lapunknak Püsök doktor.
Megjegyezte: a kevésvérű lovakat a szakhatóság képviselői a gazdaságban található többi állattól azonnal elkülönítik, a beteg egyedet pedig kötelező mód – legkésőbb egy hónapon belül – vágóhídra küldik. A ló tulajdonosát viszont – a szakértői bizottság felértékelése nyomán – az állat aktuális piaci értékén kártalanítják. A kevésvérű állatok levágására a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében van szükség: az anémiás megbetegedésre ugyanis nincs védőoltás. A szakember a gazdák számára legjobb megoldásként az istállók évente két alkalommal történő teljes, szúnyog-, rovarirtással is egybekötött fertőtlenítését ajánlja. Betegséget terjesztő rovaroknak kihelyezett csapdákat viszont nemcsak az istállókban – az ajtók, ablakok közelében –, hanem azon kívül is, főként a trágyatelepek környékén érdemes elhelyezni – ajánlja a szakhatóság szóvivője.

[box type=”shadow” ]Eladáskor is bizonyítani kell az anémiamentességet

Lovak eladása, szállítása esetén is fel kell tudni mutatniuk az anémiamentességet bizonyító tanúsítványt a gazdáknak – hívja fel a figyelmet a lótulajdonosok kötelezettségére Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szóvivője. A szakembertől megtudtuk, a tavaszi, napokban zajló vérvételi kampányok során bevizsgált lovak anémiamentességét alátámasztó laboreredmények 90 napig érvényesek, ám ha a gazda el akarja adni állatát, tíz nappal az adásvételt megelőzően a lóból vett vérmintát ismét szükséges laborvizsgálat alá vetni. Az országos stratégiai program keretében végzett vérelemzések ingyenesek, ám ha a bevizsgálásra a programon kívül kerül sor, ennek költségei már a megbízót, ez esetben a ló tulajdonosát terhelik – jegyezte meg. Az anémiamentességet igazoló dokumentummal a versenylovakat tenyésztő, illetve a lovaikkal külföldi sportrendezvényekre utazó gazdáknak is rendelkezniük kell. Lovak külföldre történő értékesítése esetén a vérmintát a központi laboratóriumban, belföldi célú értékesítés esetén pedig a megyei állategészségügyi laborjában kell beszolgáltatniuk a gazdáknak.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.