A lét misztériuma

203

Születés és halál között viszonylag korlátolt megtapasztalási lehetőség áll az ember rendelkezésére. Van, akinek csak pár év, évtized jut, mások azonban egészen hosszú utat tehetnek meg földi cipellőjükben. Az viszont rejtély, hogy egyesek miért kell hamarabb lehúzzák azokat a cipőket…
Létünket és elmúlásunkat egészen különös, mondhatni emberi ésszel felfoghatatlan lábjegyzetek tarkítják, amelyeket, valljuk be, szeretünk figyelmen kívül hagyni. Kár lenne azonban, ha nem foglalkoznánk a saját életünket övező kérdésekkel, magyarázatra szoruló helyzetekkel. S ha már a lét misztériumáról elmélkedem, egyszerűen kihagyhatatlannak tartom a romániai lét misztériumának megemlítését.
Mit nekünk, élet és halál, ember és Isten viszonya, amikor egy teljesen párhuzamos univerzumban ébredünk fel naponta!? Reggel még azt hisszük, hogy az ország legjobb plasztikai sebésze varrja fel a ráncainkat, délutánra pedig kiderül róla, hogy még a középiskolát sem végezte el. Hát mi ez, ha nem misztérium?
Sorra buknak le az engedély nélkül dolgozó orvosok Romániában, sőt a nem végleges adatok szerint az illetékes hatóság elrendelte az egyik bukaresti magánklinika bezárását, és három másik tevékenységének felfüggesztését is. Azon túl, hogy emberileg minősíthetetlen eseményekről beszélünk, van egy ezeken túlmutató jelentőségük is.
Ezek a szélhámosok ugyanis besározzák és a nevetség tárgyává tesznek minden olyan orvost, aki végigküzdötte magát az egyetemen, éjszakába nyúlóan memorizálta a tananyagot, és évekig stresszelt amiatt, hogy minden vizsgája meglegyen. Tette mindezt azért, hogy jó szakemberré váljon, és segítsen másokon. Ne felejtsük el, hogy nemcsak imposztorok léteznek ebben a Románia nevű párhuzamos univerzumban. Itt is vannak olyan orvosok, akik a kórházi ágyban fekvőkben nemcsak a beteget, de az embert is meglátják, és komolyan veszik a hivatásukat. Ilyen szempontból pedig kevés minden hamisított diploma és pecsét, mert a gyógyítás iránti valódi elkötelezettséget nem lehet lemásolni. Reméljük, hogy többé senki nem próbálja meg.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek