A leporolás elmaradt…

71

Leporolt a gyergyószentmiklósi önkormányzat egy öt évvel ezelőtti határozatot – amellyel mostanig a kutya se törődött –, és drasztikus intézkedéseket helyezett kilátásba a kutyatartók ellen. Főleg azok ellen, akik nem tartják be a határozatba foglalt szabályokat. Ez eddig rendjén is lenne, legyen rend végre, legalább kutyaügyekben! Azonban úgy tűnik, a határozatot csak előrántották a fiókból, de a leporolás elmaradt. Többek közt megtiltották a kutyasétáltatást a parkokban és köztereken, ezáltal lehetetlenné téve, hogy a gazdi kutyájával végighaladjon a városon. Tudniillik, kutyasétáltatásra nincs kijelölt hely, és a város bármelyik pontjáról indulna el bárki a kedvencével, létezhetetlen, hogy ne kelljen áthaladnia köztéren, park vagy játszótér közelében.
Ha pedig ezt megteszi, a rend helyi éber őrei lecsaphatnak rá, és májustól meg is büntethetik őket, főleg, ha nincs náluk a kedvenc egészségügyi könyvecskéje, nincs pórázon, nem visel szájkosarat, stb. Még ez is rendjén lenne, csakhogy az ominózus határozat meghozatala óta eltelt öt év, és noha mifelénk, úgy tűnik, megállt az idő, a világ többi része attól még fejlődött. Például az uniós országokban – csak mert szeretünk ezzel példálózni – beengedik a kutyákat a vendéglőkbe, sőt, külön étkészlet van számukra, és a pincérnek kötelessége kiszolgálni vízzel a kutyát. A parkokban és köztereken külön kukába gyűjtik a kutyaürüléket, ráadásul tábla jelzi, hová tilos „behajtani kutyával”. Ettől mi még messze állunk… Nálunk már az is elég lenne, ha a büntetés helyett lenne kijelölt hely a kutyasétáltatásra, ha tudnánk, hogy a borjú nagyságú kóbor kutyák után is valaki felszedi a kutyagumit.
Szándékosan nem soroltam fel még mikkel foglalkozhatna a városvezetés – pl. a terelőút rendbetételével – ahelyett, hogy ráuszítja a helyi rendőröket néhány ebtartóra, akik többsége egyébként is betartja a szabályt.

Jánossy Alíz

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek