„A lehetőség a kezünkben van”

A hosszú távú fejlesztési stratégia elemeit igyekeznek megvalósítani

1 275

Nem volt könnyű év a 2018-as, mindennek örülnek, amit el tudtak végezni – mondta Bíró László, Csíkmadaras község polgármestere. Erre az évre bőven van munka az önkormányzatnál, mintegy húsz infrastrukturális beruházás, illetve pályázat kivitelezése vagy előkészítése van folyamatban.

Bíró László, Csíkmadaras polgármestere Fotó: Rédai Botond

Nagyon nehéz volt az elmúlt év, de maximálisan dolgoztunk, és amit lehetett, azt kihoztuk belőle. Levontam a tanulságokat is. Hálásnak kell lennünk a sikereinkért, én személyesen a családomnak, emellett a munkatársaimnak, illetve a velünk együttműködő, minket támogató intézményeknek, partnereknek is szeretnék köszönetet mondani – mondta Bíró László, Csíkmadaras község polgármestere.
Az elöljáró szerint a pénzt elő lehet teremteni, „a lehetőség a kezünkben van”, azonban az anyagiak mellett a szellemi, lelki szempontoknak is érvényesülni kell.
A 2018-as év fejlesztéseiről azt mondta, amit elvégeztek, az a hosszú távú fejlesztési stratégia része, ennek egyszerre több elemén is dolgoznak. Sikertelenség is akadt, a gázhálózat építésével nem tudtak előrelépni, és bár a térség egyik legfontosabb problémája, a tulajdonviszonyok rendezésére sem adottak a feltételek – említette a polgármester. Előreléptek viszont az aszfaltozással és a közvilágítás korszerűsítésével. Utóbbi részeként nemcsak új lámpatesteket szereltek fel, hanem a földbe került a villamossági, illetve a többi, eddig oszlopokon vezetett hálózat is, a modern lámpatestek pedig új oszlopokra kerültek – emelte ki. A közvilágítás felújításából már csak néhány kis utca, illetve az európai út melletti falurész maradt ki – mutatott rá a polgármester.
Közölte, a nagy forgalmat lebonyolító út mentének rendezésére egy összetett tervet dolgoznak ki, illetve szeretnének megvalósítani, erre előkészítik a pályázati dokumentációt. Veszélyes és vállalhatatlan, ami az európai út mentén jelenleg van a csíki falvakban, sürgős lenne a megoldás, de nem akarják elkapkodni, hogy az út mentén húzódó összes vezetéket, hálózatot lehessen rendezni, föld alá helyezni és végül járdát építeni – sorolta Bíró László. A becsléseik szerint mintegy két-három millió eurós beruházás megvalósítása nem lesz könnyű – vélte. A település tehermentesítése érdekében terelőutat is terveznek, ennek a megvalósíthatósági tanulmánya készült el. Tavalyról erre az évre maradt az iskolások oktatás utáni foglalkoztatását biztosító épület felépítése, folytatják az infrastrukturális beruházásokat – aszfaltozás, ivóvízhálózat bővítése –, biomassza-erőmű építésére pályáznak, megkapták a feltárási jogot és előkészítik a geotermális feltárást – emelt ki még néhányat az idén napirenden lévő mintegy húsz, különböző fázisban lévő beruházás közül Bíró László.
– A lényeg, hogy hálásak vagyunk azért, amit meg tudtuk tenni és továbbra is kérjük a Fennvaló segítségét ahhoz, hogy tudjuk a munkánkat végezni, mert akkor eredmény is lesz, az pedig a községen és a közösségen is kell látszódjon – mondta még Madaras polgármestere, aki a község lakóinak türelmét és eddigihez hasonló támogató hozzáállását kérte munkájukhoz.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek