vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A legnépszerűbb politikus – jelképes poszton – Steinmeier az új német államfő

Csaknem háromnegyedes többséggel megválasztotta Frank-Walter Steinmeiert Németország szövetségi elnökének vasárnap Berlinben a német szövetségi közgyűlés. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa már az első fordulóban tarolt, a testület 1260 tagja közül 931 szavazott rá. Steinmeier Németország 12. szövetségi elnöke, és március 19-én lép hivatalba – Joachim Gauck evangélikus lelkészt, egykori keletnémet polgárjogi harcost követi a tisztségben.

Frank-Walter Steinmeier. A német közvélemény bízik benne, és arra számít, bármit halljon az elnöktől, az „egyenes beszéd” lesz

Elsöprő többséggel választották meg német szövetségi elnöknek Frank-Walter Steinmeiert, Angela Merkel kancellár korábbi külügyminiszterét. Steinmeier rögtön az első fordulóban győzött, ami nem jelentett meglepetést, tudva, hogy jelenleg a németországi politikusok körében neki a legnagyobb a népszerűségi indexe. Az elnököt Németországban nem közvetlenül választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung), amelynek kizárólag ez a feladata. A testület tagjai a szövetségi parlament (Bundestag) mindenkori képviselői, és ugyanilyen számú küldöttet delegál a 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában. A Bundestagban 630 képviselő foglal helyet, a Bundesversammlungnak így ezúttal 1260 tagja volt.
A szövetségi elnök Németországban jelképes szerepet tölt be, elsősorban az ország egységét jeleníti meg, reprezentatív feladatokat lát el. A megbízatás öt évre szól és egyszer meghosszabbítható, újabb öt évre.
A 61 éves volt külügyminiszter a megválasztása utáni rövid beszédében kiemelte: azoknak a bizalmát is szeretné elnyerni, akik nem rá szavaztak, mert „összetartásra van szükség ezekben a viharos időkben, amelyekben úgy tűnik, a világ kifordult sarkából”. Mint mondta, legfőbb célja bátorítani az embereket és buzdítani őket a szabadság és a demokrácia védelmére az egyesült Európában. Ehhez az is szükséges, hogy „elválasszuk a tényeket a hazugságoktól”, és „ne tagadjuk a valóságot, hanem igyekezzünk jobbá tenni”. Németország nem a „boldogok szigete”, ahol az emberek gondtalanul élnek, hanem a kockázatokkal teli világ része, de „nem is igen van a világon olyan hely, amely több esélyt kínál az embereknek” – mondta a megválasztott államfő.
Angela Merkel kancellár, a szociáldemokrata párttal (SPD) kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a szövetségi közgyűlés ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta: meggyőződése, hogy Steinmeier kiváló szövetségi elnöke lesz Németországnak „ezekben a nehéz időkben”.
Frank-Walter Steinmeier több mint tíz éve Németország egyik legnépszerűbb politikusa, rendre az első vagy a második helyen végez a felmérésekben. Arculatának legfőbb elemei a kötelességtudás, a lelkiismeretesség, a szerénység és a barátságosság. Nem a nagy szónokok között tartják számon, de a választók emberközeli, a gondjaikat, aggodalmaikat megértő politikusként tekintenek rá.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb