2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

A legnagyobb elismerésük a közönség tapsa

Fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a gyergyó­szent­miklósi Domokos Pál Péter Dalkör, azaz az női kórus szombaton, a Korona nevű egyházi ingatlan előadótermében. Az évforduló alkalmából Zenei Fesztivál keretében ünnepeltek a város dalkedvelő közönségével, illetve az eseményre meghívott bel- és külföldi kórusokkal, együttesekkel.

Huszonöt dalos év. Színpadon a női kórus Fotó: Jakab-Bálint Márton
Huszonöt dalos év. Színpadon a női kórus Fotó: Jakab-Bálint Márton

Családias hangulatú Zenei Fesztivál keretében ünnepelte meg a gyergyó­szent­miklósi Domokos Pál Péter Dalkör fennállásának 25. évfordulóját.
A Korona nevű egyházi ingatlan előadótermében összesereglett dalkedvelő közönség a házigazda jubiláló kórus fellépése mellett láthatta a szigetszentmiklósi Ádám Jenő Zeneiskola kórusát, a gyergyószárhegyi Cika Együttes és a gyergyócsomafalvi Bel Canto Egyesület citerásainak műsorát, illetve a helybéli több mint 125 éves Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikarának fellépését. Ugyanakkor megnézhették azt a képes összeállítást is, ami 25 év fontosabb eseményeit, nevezetes fellépéseit összegezte, amelyet Leopold Anna és Benedek Ibolya kórustagok állítottak össze. – A jó kórus olyan, mint a szelek, viharok, havak, jegek, esők és napfényes napok által csiszolt szikla: amelynek összetartó anyaga ellen tud állni a szétmállásnak – mondta méltatóbeszédében Bajna György nyugdíjas újságíró, aki főleg Páll Ibolya dalköralapító kitartását és a zene melletti elkötelezettségét emelte ki. Mint mondta, aligha köszönthetnénk a női kórust, ha nem lettek volna elkötelezett hívei a közös éneklésnek, akik támogatták a dalköralapító törekvéseit, ha nem lettek volna olyan tagok, akik folyamatosan képesek voltak befogadni az újakat. Az ünneplő kórust a gyergyószentmiklósi önkormányzat részéről Nagy Zoltán alpolgármester köszöntötte, beszédében megköszönve a dalkör 25 évi munkáját, amellyel szebbé, ünnepélyesebbé tette a város különböző eseményeit, illetve öregbítette a hírnevét.
A Domokos Pál Péter Dalkört 1990-ben hívta életre Páll Ibolya zenetanárnő a zenei anyanyelvünk őrzésének céljával.
– Abban az időben a városban egyetlen kórus létezett, a férfikórus, és az 1989-es fordulat után lehetőségünk adódott arra, hogy olyan énekeket is előadjunk, amelyeket korábban nem – emlékezett a kezdetekre a dalkör alapítója. Elmondta, elsősorban énekelni tudó, zenekedvelő nőket szólított meg, akik szívesen melléálltak és támogatták törekvéseiben – ezért lett női kórus a dalkör. Mint mondta, a zenei anyanyelv őrzése mellett még azt is célul tűzték ki, hogy az egyházi énekek mellett kortárs erdélyi zeneszerzők műveit ismertessék meg a magyarországi közönséggel, illetve anyaországi szerzők műveit itthon. A női kórus 25 éves pályafutását számos bel- és külföldi fellépés fémjelzi, tavaly vehették át a magyarországi Gubcsi Lajos író által alapított Ex Libris-díj a Magyar Művészetért elismerést.
– A legnagyobb elismerés számunkra azonban mindig is a közönség tapsa volt, és a nézőink visszajelzései – közölte Páll Ibolya, aki 23 éven át volt a kórus karvezetője és jelenleg is elnöke a dalkörnek. Tőle a stafétát Jakab-Bálint Márta zenetanár vette át, ő két éve karvezetője a kórusnak. Az új karvezető lapunk érdeklődésére elmondta, hogy lényegében azt az irányvonalat folytatják, amit elődje meghatározott, de bővíteni szeretné a kórust főleg fiatal tagokkal. A női kórusnak 25-30 állandó tagja van, és az elmúlt 25 évben közel száz személy volt tagja rövidebb-hosszabb ideig a dalkörnek. A gyergyószentmiklósi Domokos Pál Péter Dalkör által szervezett Zenei Fesztivál fő támogatói voltak: a Communitas Alapítvány, az RMDSZ és a helyi önkormányzat.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb