A legkisebb család segítségére is számítanak

Lázas készülődés előzi meg a pápa fogadását

294

Mint ismeretes, Ferenc pápa június 1-jén Csíksomlyóra látogat. A történelmi esemény apropóján múlt pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: habár nem ismeretlen a zarándoklatok lebonyolítása a városban – hiszen a pünkösdi búcsú is nagy szervezést igényel – a Szentatya látogatása új kihívásokat teremt. Ezeknek a leküzdésében a lakosság segítségét kérik, hiszen ez lesz „a legnagyobb székelyföldi kaláka”.

Szükség van mindenki segítségére. Mozgósító erő Fotó: László F: Csaba

Múlt pénteken Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán sajtótájékoztatót tartottak a csíkszeredai megyeházán. Bodó Márta és Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye sajtóbizottságának részéről elmondta: Jakubinyi György érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot, amelyek január 11. óta azon dolgoznak, hogy kellőképpen előkészítsék az Szentatya fogadását.
Az eddig felmerült problémákat és kérdéseket is összegezték a sajtóbizottság tagjai. Mint kiderült: újságírók számára az akkreditációt hat héttel a pápai látogatás előtt bocsátja ki a Román Államelnöki Hivatal. Emellett az is kiderült, hogy a Szentatya ideiglenes, csíksomlyói programját nem közölhetik mindaddig, amíg a Szentszék nem véglegesíti és ismerteti mindezt hivatalosan.
– Annyit azonban már most elárulhatunk, hogy a katolikus egyházfő mintegy öt órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében. A félreértések elkerülése érdekében nem hozunk nyilvánosságra több információt. A bizottságok még dolgoznak a programon, és nem akarunk senkit félreveztni – közölte Oláh Zoltán kanonok, aki arról is beszélt, hogy az erdélyi felekezetek vezetőit meghívják az apostoli látogatásra, de ezt hivatalosan értelemszerűen csak a végleges program kidolgozása után tehetik meg.

Keresztényi kötelesség
Tánczos Barna szenátor Istentől megáldott napként jellemezte június 1-jét, és rámutatott: a lelki elégtételen túl óriási kihívást jelent a székelyeknek ez a történelmi pillanat.
– Erdélyi magyarként, székelyként úgy gondolom, hogy a zarándok testvérek fogadása, a teljes logisztika megszervezése olyan nemes feladat, amelytől egyetlen pillanatig sem hát­rál­hatunk meg. A hagyományos szállások teljes mértékben elkeltek már Székelyföldön erre a periódusra, ezért nagy kihívást jelent a több százezer ember fogadtatása. Zarándokszállásokat kell biztosítsunk – hívta fel a figyelmet Tánczos Barna. Kiemelte: intézmények és magánszemélyek segítségét kéri mindebben, de az önkormányzatok szerepe is jelentős.
– Óriási igényt kell kielégíteni. Mindenki, aki fel tud ajánlani egy szobát, egy fürdőszobát, tegye meg, az önkormányzatok vezetői pedig alakítsák át a kultúrotthonokat, sportcsarnokokat, kollégiumokat ideiglenes zarándokszállássá – mutatott rá a szenátor, megjegyezve: felelősségteljes emberekre, internetes portálokra, bejelentkezési lehetőségre és nyilvántartásra is szükség lesz.
Az RMDSZ-es politikus arról is beszámolt, hogy minden települést feltérképeznek majd, és arra buzdítják a környékbelieket, hogy keresztényi kötelességtudatból segítsék a zarándokokat, természetesen teljesen ingyen.
– Nem szeretnénk ebből sem meggazdagodni, sem pénzt csinálni. Egyetlen célunk az, hogy tudjuk elszállásolni mindazokat, akik ellátogatnak hozzánk, és velünk együtt részt vesznek ezen a rendkívüli eseményen – zárta gondolatait Tánczos Barna szenátor.

A parkolás is nagy kihívás lesz
Füleki Zoltán alpolgármester is felszólalt, kitérve arra, hogy Csíkszeredának kellőképpen fel kell készülnie a Szentatya érkezésére, de az már most világos, hogy a megyeszékhely egyedül nem lesz képes helytállni.
– A legnagyob kihívás a szálláshelyeken túl a parkolási lehetőség biztosítása lesz. Minden zarándok egy időben érkezik be Csíkszeredába, hiszen itt csúcsosodik ki az ünneplés. A földrajzi helyzetünk sem engedi azt, hogy sok parkolót hozzunk létre, ezért a lakosság és főleg a vállalkozók segítség kérjük – jelentette ki Füleki Zoltán, hangsúlyozva: elsősorban az autóbuszok számára kellene parkolót biztosítani, és a gyárudvarok tökéletesen megfelelnének erre a célra.
Az alpolgármester arról is beszélt, hogy az elsősegélynyújtás, a szemét összeszedése és az élelmezés kérdése is kulcsfontosságú, de már folyamatban vannak a szükséges előkészületek. Csíkszereda Város Önkormányzata együtt dolgozik a környező településekkel, Hargita, Maros és Kovászna Megye Tanácsával meg az érsekséggel is – fejtette ki az alpolgármester.

Csíksomlyói búcsú. Ennél is több emberre számítanak Fotó: Archív

Összefogás, segítség, székelyföldi kaláka
Borboly Csaba megyeitanács-elnök Székelyföld legnagyobb ka­lákájakén írta le a következő hónapok előkészületeit. Hangsúlyozta: a legkisebb család részvételére is számítanak.
– A pápai látogatás lehetőség is egyben, amellyel élnünk kell. Nem csak igaz hitünket mutathatjuk meg, de értékeinket, hagyományainkat is – taglalta a megyeelnök, aki arról is beszámolt, hogy az előkészületek folyamatban vannak, és a cél az, hogy a pápai látogatásra érkezők minél tovább itt maradjanak a környékünkön.
Borboly Csaba arra kéri a közösségeket, hogy készítsenek egy-egy székelykaput, amely később arra emlékeztet mindenkit, hogy Őszentsége Csíksomlyón járt. A megyeelnök elmondta: Ferenc pápa jelenléte olyan nemzetközi figyelmet fordít Székelyföldre, amelyet pozitívan kamatoztathatunk, ezért mindannyian kellően ki kell vegyük a részünket az előkészületekből.
Ferenc pápa ittléte indokolja azt is, hogy a Hargita megyenapokat kiterjesztik a szomszédos megyékre, számos programot kínálva a zarándokoknak a közelgő csíksomyói búcsúig. A Visit Hargita telefonos applikáció ugyanakkor minden fontos információt tartalmaz majd.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek