A legjobb megoldásokat keresik

Ingyen wifi a településeken

51

Jeladó antennáktól kisebb rou­terekig többféle elképzelés él arra vonatkozóan, hogy a településvezetők milyen formában létesítsenek ingyenes wifi-elér­hetőségeket városuk, községük területén. A WiFi4EU európai programnak köszönhetően kilenc Hargita megyei település nyert 15 ezer euró értékű utalványt erre a célra, és akár már jövőre elkészülhet a saját rendszerük.

Ingyenes internet. A 21. századba léphet Székelyföld egy része illusztráció

A kilenc település között egyetlen várost (Ba­lán­bá­nya) és nyolc községet (Csík­ma­da­ras, Csík­szent­mi­hály, Csík­szent­si­mon, Gyer­gyó­dit­ró, Gyer­gyó­re­me­te, Ko­rond, Oklánd és Si­mén­fal­va) találunk. 15 ezer euró értékben egyébre nem költhető utalványt kapnak a programot futtató Európai Bizottságtól, és az erre vonatkozó szerződéseket a következő hetekben alá is írhatják – tudtuk meg.
Balánbánya polgármesterét, Gheorghe Iojibant nemcsak amiatt kérdeztük meg, mert az egyetlen Hargita megyei nyertes város elöljárója, hanem azért is, mert „civilben” informatikus.
– Mi úgy tervezzük a saját rendszerünket, hogy három nagyobb, egymással kommunikáló jeladó antennával a város teljes területén biztosítjuk a wifi-hozzáférést. Ezekre az antennákra, valamint a szerelésre elég lesz a 15 ezer euró, sőt hátha még egy kis irodát is be tudunk rendezni, ahonnan a hálózatot felügyelhetjük. A későbbiekben Balánbányára szabott okostelefonos applikációt is elérhetővé teszünk, amely így a városban bárhol információval szolgál a látogatóknak szálláslehetőségek, túralehetőségek, éttermek vonatkozásában – részletezte Gheorghe Iojiban. Hozzátette: arra nincs lehetőségük, hogy a turisták körében népszerű Nagy-Hagymás térségében hotspotokat helyezzenek el, ugyanis egyrészt a terület sem az övéké, másrészt az anyagi keret is véges.
A nagy kiterjedésű Gyergyó­remetén nemsokára teljes egészében működhet a község közúti bejáratait és fontosabb kereszteződéseit pásztázó térfigyelő kamerarendszer. Laczkó-Albert Elemér polgármester kifejtette: a kamerahálózatot is összekapcsoló internetes hálózat megfelelő hátteret biztosít a majdani routereknek, amelyekkel lehetővé teszik, hogy Remete utcáin bárki rácsatlakozzon az ingyenes wifire.
Oklánd Remetével ellentétben kis község, viszont három, nagyjából egyforma méretű faluból áll. Cseke Miklós polgármestertől megtudtuk: a WiFi4EU-nak köszönhetően legkevesebb tíz hotspotot létesítenek olyan intézményekben és köztereken, ahol aktív civil tevékenység zajlik. Nagy hozadéka lesz ugyanakkor, hogy a község területén elhelyezett 15 biztonsági kamerát is csatlakoztathatják a wifire, így pedig egyidőben az összes követhető lesz.
Péter Zoltánt azért kerestük meg, mert községe, Siménfalva 14 faluból tevődik össze, és kíváncsiak voltunk, hogyan képzelik el a hálózatot. Az elöljáró elmondta: lehetetlen, hogy mind a 14 faluban wifi-hotspotokat létesítsenek, de mindenképpen igyekeznek minél okosabb megoldást találni. Ennek érdekében szakértőt kérnek fel arra, hogy elemezzék, milyen eszközökkel érdemes belevágni. Péter Zoltán szerint mindenképpen figyelembe veszik, hogy melyek a legaktívabb közösségi helyszínek.
Mint arról már beszámoltunk, országszerte 224 település nyert a WiFi4EU programjából. Aki nem jelentkezett be, a közeljövőben megteheti, mert nemsokára ismét meghirdetik a pályázatot.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek