A legfontosabb tudnivalók

Csíksomlyói búcsú

94

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van. Ennek jegyében kerül sor június 7–10. között a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelynek a mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya” (Lk 1,38). A százezreket vonzó rendezvény idején a 2019/662-es polgármesteri rendelet értelmében forgalomkorlátozás és forgalomzár lép érvénybe, közterületen pedig ezúttal is tilos lesz kereskedelmi tevékenység folytatása.

Fotó: Kovács Hont Imre / Archív

A búcsú liturgikus programja a következő: június 7-én, pénteken az este 7 órától kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás lesz.
Június 8-án, szombaton reggel 7 és 8, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt fél 11 órakor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagy-Somlyó-hegy közötti Nyeregbe a Hármashalom-oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1 órakor kezdődik. Szónoka Pál József-Csaba temesvári megyés püspök.
Pünkösd ünnepén, június 9-én, vasárnap a kegytemplomban reggel 7 és 8, délelőtt fél 11 és este 7-kor lesznek szentmisék.
Június 10-én, hétfőn, pünkösd másodnapján reggel 8-kor, délelőtt 11-kor és este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

Forgalmi tudnivalók
Pénteken 6 és 20 óra között tilos a megállás és a várakozás (parkolás) a Szék útján, a Kájoni János, a Taploca és a Nagymező utcában. 20 órától szombat reggeli 6 óráig részleges útlezásárokra szímthatnak a Szék útján, a Ká­jo­ni János és a Nagymező utcában, ide csak az itt lakók, a behajtási engedéllyel, illetve a városháza által kibocsátott kereskedelmi engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.
A búcsú napján, szombaton reggel 6 órától éjfélig behajtási tilalom lép érvénybe és tilos a közlekedés a Nagyrét utcában (a Lukoil benzinkúttól a Márton Áron utcáig), a Taploca utcában, a Márton Áron utcában (a Román Fejlesztési Banktól – BRD – a Szék útjáig), a Szék útján, a Kájoni János utcában (a 2-es és 22-es házszámok között), a Pálfalva felé vezető úton (a Nagymező utcáig), valamint a Nagymező utcában. A polgármesteri rendelet közli: a Nagymező utcába vasárnap 16 óráig csakis hatósági gépkocsik, mentőautók, hulladékszállító járművek, mozgássérültek járművei és más, a polgármesteri hivatal engedélyével rendelkező intézmények, kereskedelmi és vendéglátóegységek járművei hajthatnak be. A Szék útja is vasárnap 16 óráig lesz lezárva.
A behajtási engedélyeket a polgármesteri hivatal 132-es irodájában igényelhetik, ezek tartalmazni fogják az autók rendszámát. Az engedéllyel rendelkező autók is csak a Jakab Antal Ház, a Caritas, valamint a Fodor Ház udvaráig hajthatnak be a lezárt övezetbe, a Nagymező utcán keresztül. Nem kell ugyanakkor behajtási engedélyt igényelniük azon személyeknek, akik a lezárt övezet utcáiban laknak.

Közterületen tilos a kereskedés
Pénteken 8 órától vasárnap 24 óráig tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység a közterületen (járdán, úton) – áll a rendeletben. A Szék útján és a Kájoni János utcában csak magánterületeken folytatható kereskedelmi tevékenység, a tulajdonos beleegyezésével, az általa kitöltött befogadói nyilatkozat felmutatásával.
Minden árusnak, kereskedelmet folytató magán- és jogi, engedéllyel rendelkező személynek kötelező kereskedelmi engedélyt kiváltania, és 100 lej értékű kereskedelmi illetéket befizetnie.
A kereskedelmi engedélyeket Csíkszereda Polgármesteri Hivatal 44-es számú irodájában lehet kiváltani, ugyanitt igényelhető a befogadó nyilatkozat is.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek