A legfontosabb az élmény legyen

A nyári vakáció első napjától beindult a táborozás idénye is. Van, amelyik már csak emlék, azaz lejárt, de a szünidő hátralévő idejére is változatos a kínálat, amely egyébként évről évre színesedik Székelyudvarhelyen. A szakemberek azt mondják, a választásnál mindig a gyermek érdeke és érdeklődése legyen az első szempont.

Élmények könyvek között. Vidám gyerekek a városi könyvtár nyári táborában Fotó: Város könyvtár Facebook oldala

Hagyományőrző, kézműves- és alkotótáborokból van a legtöbb itt a környéken, de egészséges életmódra nevelést népszerűsítő, sportos programokat kínáló, lego-, zene-, tánc-, úszó-, könyvtári, román és angol nyelvtáborba, sőt még gombásztárborba is be lehet fizetni a vakációzó gyermeket. Az árak 200 lejnél kezdődnek. Van olyan tábor, ahová már a 4-5 éveseket is fogadják, van ottalvós is, van, amelyik „bejárós”, van falun és van városon is.

Újdonságok
Új szín a palettán például a Zsibongó Napközi Otthonban megszervezett érzelmiintelligencia-tábor elemi osztályosoknak (július 22–26. között), ahol játékosan és kreatív módszerekkel tanulhatják meg a gyermekek az érzelmek felismerését és kezelését, az empátiát és kapcsolatkezelést. Idén a látássérült gyermekeknek is lehetőségük lesz táborozni: a Romániai Magyar Látássérültek Egyesülete augusztus 12–16. között a Szentegyháza melletti Hargita Keresztyén Tábor területén szervez ingyenes programot. Meghívták az eseményre a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara Alkalmazott Pszichológia Intézetének tanárait, a budapesti Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona oktatóit, továbbá példaértékű életet élő felnőtt látássérülteket. Kreatív foglalkozásokkal, szabadidős programokkal, vakos sportolási lehetőségekkel várják a 2–20 év közötti látássérülteket és kísérőiket. Mintegy 60 résztvevőre számítanak. Mivel az egyesület egyik pályázatát egy apró formai hibára hivatkozva az elbíráló intézmény elutasította, így még nem áll rendelkezésükre a tábori ellátásra és utaztatásra szánt teljes összeg, és jólelkű támogatókra várnak.

Soha ne erőltessük!
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a tábor kiválasztásánál? Kornis Melinda székelykeresztúri iskolai tanácsadó, maga is kétgyerekes édesanya szerint mindenképpen a gyermek érdekeit és érdeklődési körét figyelembe véve, és a gyermekkel (bármilyen életkorú!) a maga szintjén megbeszélve válasszunk programot.
– Például, ha óriási az érdeklődés az állatok iránt, szeret lovagolni is a gyermek, akkor bizonyára öröm lesz számára egy nyári lovas táborban részt venni. De vigyázzunk a csak úgy ad hoc módon, inkább a biztonságos gyermekfelügyelet miatt kiválasztott táborokra. Bár a szülő nyugodtan dolgozhat, tudva azt, hogy a gyermeknek elfoglaltsága van, de ha a gyermek számára nem nyújt pozitív élményt az ott-tartózkodás, inkább a mellőzöttség, „lepasszoltság” érzését keltheti benne – figyelmeztetett a szakember.
Kornis Melinda hangsúlyozta, hogy mindig a gyermek személyiségéből induljunk ki, figyelembe véve temperamentumát, beállítottságát, gondolkodásmódját.
– Inkább legyen egy-két él­ménydús program részese, mintsem több, ráerőltetett tábor „elszenvedője” – emelte ki, majd hozzátette, hogy ő csak 6 éves kor felett ajánlaná a többnapos, szülőktől való távolmaradást. És ne felejtsük el azt sem – jegyezte meg az iskolai tanácsadó, hogy adott esetben a sok tematikus táborban való részvétel megerőltető is lehet a gyermek számára!

Mire jó a tábor?
Abban az esetben, ha a szülőktől való elválás fokozatosan történik, mindig előre megbeszélt, és évről évre igazodnak a gyermek igényeihez, figyelembe véve a korcsoportjához és másokhoz való kapcsolatának milyenségét, azt, hogy mennyire társas lény, akkor a szülőktől való néhány napos távollét a gyermek előnyére válhat.
– Ismerkedhet, barátkozhat, tapasztalatokat cserélhet, bátrabbá, magabiztosabbá válhat, a társas együttlét szabályaiban fejlődhet, és ami a legfontosabb: élményt él át – sorolta Kornis Melinda a táborozás előnyeit.
Gyakran mesélik a szülők, hogy fájó szívvel engedték el a gyereket a táborba, mert nagyon szomorúan indult útnak, aztán végül alig lehetett hazahozni.
– Az élményt nem tudjuk megfoghatóvá tenni, előre megjósolni. Ha rossz kedvvel indul a gyermek, a legfontosabb az, hogy adjunk számára választási lehetőséget. Mondjuk azt például, hogy próbáld ki, és ha nem érzed jól magad, érted megyünk. Tudnunk kell, hogy még akkor is elbizonytalanodhat a gyermek, ha korábban közös döntés volt a táborozás, ezt meg kell értenünk, és törekednünk kell arra, hogy kölcsönös legyen a bizalom a szülő és a gyermek között. Lehet, hogy a nehéz induláskor csak biztatásra szorul a kicsi – jegyezte meg Kornis Melinda.

Asztalos Ágnes