A látogatóknak is érdekes lehet

79

Új, kompakt, fémszerkezetű tá­rolóberendezést vásárolt a Csíki Székely Múzeum – tudtuk meg Gyarmati Zsolt igazgatótól. A többfiókos, műtárgybarát tároló néhány rekeszét üveggel borította be a gyártó, hogy a látogatók számára is betekintést engedjen a gyűjteménybe.

Külön fiókokban tárolják a viseletgyűjteményt és a lakástextíliát Fotó: László F. Csaba

A Mikó-vár nyugati szárnyában, az emeleti termekben rendezte be a Csíki Székely Múzeum a néprajzi gyűjtemény raktárhelyiségét: a belső termekben a fémtárgyakat, bútorokat, festett ládákat és varrógépeket tárolják, az első terembe pedig tavaly korszerű, fémszerkezetű tárolót vásárolt az intézmény.
– Sikerült kicserélnünk a hetvenes évekből megörökölt raktárberendezést, az új tároló lehetővé teszi, hogy rendszerezetten, a tárgyakat csoportosítva külön fiókokban tartsuk a viseletgyűjteményt és lakástextíliákat. A helyiséget most rendezik be a múzeum restaurátor és néprajz szakos munkatársai – mondta a múzeumigazgató.
Gyarmati Zsolt szerint a berendezés további előnye, hogy a fémszerkezet megvédi a műtárgyakat a kórokozóktól, helygazdaságos és egyik részében hengeres üvegtárolót alakított ki a magyarországi gyártó, hogy a látogatók számára is láthatóvá váljanak a helyiségben őrzött szőnyegek.
– Szeretnénk a Múzeumok éjszakáján vagy a nyílt napokon bemutatni a raktárhelyiséget: viselettörténeti és -készítési előadással ötvözve érdekes állomása lehet a múzeumlátogatásnak.
Az új tárolóberendezésben külön fiókban kapnak helyet a bőrcsizmák, szoknyák, blúzok, kalapok, a háziszőttes gyapjúövek és lakástextíliák. A múzeum a 19. század második felétől a 20. századig őriz csíki és csángó népviseleteket.
A raktárhelyiség ablakai UV-védő fóliával és szúnyoghálóval vannak felszerelve, a vár épülete pedig biztosítja a műtárgyak raktározásához szükséges klímát.

[box type=”shadow” ]Festményeket vásárolt a múzeum

A Csíki Székely Múzeumnak tavaly sikerült képzőművészeti alkotásokkal bővítenie gyűjteményét: egy Szopos Sándor-olajfestményt vásárolt, amely a madéfalvi veszedelem témáját dolgozza fel, illetve 201 darab Márton Ferenc-alkotást. „A mú­zeum és a városi önkormányzat is hangsúlyt fektet arra, hogy visszahozza a köztudatba Márton Ferenc munkásságát, ezért külön örülünk annak, hogy sikerül újabb 201 alkotást vásárolnunk a csíkszentgyörgyi születésű festőtől. Ezek kis méretű ceruzarajzok, amelyeket Pesten a helyi újságoknak készített illusztrációként Márton Ferenc” – részletezte Gyarmati Zsolt.Adományként egy 1899-es Nagy István-szénrajzot kapott Magyarországról a múzeum.[/box]

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.