A laposnyai Horthy-kastély

495

75 évvel ezelőtti látogatása kapcsán bemutatom Horthy Miklós kormányzó Görgény-völgyi vadászkastélyát.
Görgény egyik gyöngyszeme a nagy turisztikai vonzatú La­posnya erdésztelep, Szász­ré­gen­től 42 km-re, Gyergyóre­metétől 23 km-re található, a Fehérág, Székelyó, Laposnya és Nyak (Gitya) patakok egyesülésénél alakult ki. Ezért a környék lápos, ingoványos, amire a neve is utal. Itt volt kastélya a román királyi családnak, valamint Horthy Miklósnak, Magyarország kormányzójának.
A román királyi kastély 1926–1929 között nyerte el mai alakját. Tervezője a királyi család főépítésze, Karol Liman volt, ő tervezte és építette a sinaiai Peleș- és Pelișor-kastélyokat is.
Horthy II. Károly király uralmának bukása után (1940. szeptember) egyezkedéseket folytatott a román királlyal kastélya megvásárlásáról. A tárgyalások nem jártak eredménnyel, ezért a kormányzó 1941-ben építette fel Laposnyától keletre, kb. 1 km-re a Tolvajkútnak nevezett hegy alatt a vadászkastélyát. Kétemeletes, az osztrák Alpok menedékházaira emlékeztető épület volt. A földszinti rész kváderkövekből épült. Itt volt a nagy ebédlő, konyha, fürdők és orvosi rendelő. Ez utóbbi csak akkor működött, amikor a kormányzó itt tartózkodott. Az emeleti rész faragott, összerótt gerendákból épült. Ez adott helyet a lakosztályoknak és egy hatalmas társalgónak. A szobák padlózata és a lépcsők gyönyörű vöröses színű tiszafagyökérből készült. A színes csempekályhák minden darabja a Görgényben honos nagyvadat vagy madarat ábrázolt, különböző nézetből. A lépcsőház falait üveg- és tükörborítás, az ajtókat faragott virágábrázolás díszítette. A kastély akár 150 személy kiszolgálását is lehetővé tette. Vizét a mintegy 1 km-re levő Tolvajkút forrásából föld alatti csatornán, szabadeséssel vezették be. Ma is működik. 1945 után a kastélybban és a mellette levő személyzeti lakásokban pionírtábort létesítettek.
1958-ban a Securitate a kastélyt felgyújtotta. A tűz keletkezését egy nagytakarítás alkalmával való gondatlanságnak álcázták. Olyan szép kastély volt, hogy a Görgény-völgyi románok is sajnálták elpusztítását. Ma már csak a pincék, az alap és néhány oldalfal látható. A valamikori személyzet szálláshelyei 1989-ig pionírtáborként működött. Jelenleg a libánfalvi önkormányzat tulajdonában van. A régi épületeket felújították és néhány új szálláshely is épült. Sok turista látogatja. Érdeklődni lehet a kastély adminisztrátoránál (Sorina Matei, tel.: 0748–348774).
Az említett Tolvajkút a volt Horthy-kastélytól mintegy 1 km-re van. Rég fennhagyott szekérúton lehet megközelíteni (vigyázat, medveveszély!). A Szászrégen felől gyalog hazatérő gyergyói tutajosok pihenőhelye volt. A 19. század elején hazatérő tutajosokat raboltak ki és gyilkoltak meg itt. Innen a neve Tolvajkút.

Laczkó-Szentmiklósi Endre, Gyergyóremete

Untitled-1

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek