A lakosság csak vitás helyzetekben fordul a környezetőrséghez

68

Vedd észre, értesíts, cselekedj! címmel intézett felhívást ezelőtt egy évvel a Környezetőrség a lakossághoz, amelyben arra kérnek, hogy akik környezetszennyezést, illegális szemétlerakást tapasztalnak, jelezzék azt a hivatal felé. A felhívásnak alig volt érezhető eredménye, az elmúlt egy évben mindössze 71 panaszt iktattak, és azt tapasztalták, hogy elsősorban olyankor tesznek bejelentést a lakók, ha területvitájuk van a szomszéddal.

Balla Izabella kérése a lakosokhoz: nem elég észrevenni, jelezni is kell a környezetszennyezést
Balla Izabella kérése a lakosokhoz: nem elég észrevenni, jelezni is kell a környezetszennyezést

Alig volt érezhető a hatása az elmúlt egy évben annak a felhívásnak, amellyel a Környezetőrség fordult a lakosság felé – tudtuk meg Balla Izabellától, a hatóság megbízott megyei vezetőjétől. Mint ismeretes, a Vedd észre, értesíts, cselekedj! címmel intézett felhívásban arra kérték a lakosságot, hogy amennyiben talaj-, vízszennyezéssel, a trágyalével, hulladékkezeléssel vagy más környezetvédelmi problémával szembesülnek, jelezzék azt a hatóság felé, ezzel megkönnyítve munkájukat, hiszen Hargita megyében csupán hat munkatársuk tevékenykedik.
A felhívás ellenére azonban a lakosság csupán olyankor fordult a Környezetőrséghez, amikor területi vagy más jellegű vitába keveredett szomszédjaival, s ilyenkor kifogásolta az állatok tartásának módját, a trágyadombot és bejelentette, hogy zavarja a zaj és a szag. A tavaly 71 panaszt iktattak, ebből 20 a levegővel és a zajjal, 17 a vízszennyezéssel, 13 a hulladék nem megfelelő kezelésével, 21 pedig engedélyek hiányában végzett munkálatokkal volt kapcsolatos – mondta a felügyelő. Hozzátette, a megye területén beavatkozó mindhárom Vízügyi Igazgatóságot megbüntették a Kis-Homoród, a Nagy-Küküllő, valamit a Gyilkos-tónál található Juh-patak medrének szabályozásáért, mivel vagy Natura 2000-es területen, vagy pedig engedély nélkül végeztek árvízvédelmi munkálatokat. A Kis-Homoródnál végzett munkálatok miatt például körülbelül tíz panasz érkezett újságírók, lakosok és civilszervezetek részéről egyaránt, a Nagy-Küküllőhöz egy újságcikk alapján indultak, a Gyilkos-tónál pedig a területgondnok jelezte a problémát.
Kérdésünkre elmondta, már idén is elkezdődtek a jellegzetes tavaszi környezetvédelmi problémák, például Zsögödben és Csíkrákoson is ellenőriztek parlagtűz miatt. Két munkatársuk folyamatosan szolgálatban van, azonban ilyenkor, ha kimennek terepre, fotókat tudnak készíteni, viszont nincs GPS-készülékük, és csak a polgármesteri hivatal segítségével tudják kinyomozni, hogy ki a terület tulajdonosa – sorolta a nehézségeket. Hozzátette, idén még nem jeleztek nagymértékű hóvirágszedést, arra pedig nincs kapacitásuk, hogy minden gyűjtögetőt leellenőrizzenek, ehhez a csendőrség és a rendőrség segítségére lenne szükségük. Viszont a nyáron valószínűleg átfogó ellenőrzést fognak tartani, amikor elkezdődik a gomba és az erdei gyümölcs szezonja.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek