A lakástulajdonosi társulások vezetőit tájékoztatták

61

A tömbházfelújítási programról tájékoztatták a gyergyó­szent­miklósi lakástulajdonosi társulások képviselőit. Az érdeklődők szakemberektől kaphatták meg a legfontosabb információkat, hogy a sikeres pályázás érdekében tudjanak felkészülni a projektre.

A lakószövetségek vezetőit tájékoztatták a fontos tudnivalókról Fotó: Jánossy Alíz
A lakószövetségek vezetőit tájékoztatták a fontos tudnivalókról Fotó: Jánossy Alíz

A tömbház-rehabilitációs kormányprogramról tartott tájékoztatót a csíkszeredai OTP Consulting képviselete Gyergyószentmiklóson. A szakemberek közel 50 tömbház szigetelését célzó projektet irányítottak már, éppen ezért őket hívta meg a gyergyószentmiklósi városvezetés, hogy a tapasztalatokról és részletes információkról tájékoztassák a lakástulajdonosi társulások képviselőit.
Nagy Zoltán alpolgármester hangsúlyozta, fontosnak tartja olyan céggel együttműködni, melynek már van tapasztalata hasonló programban, ismeri a buktatókat.
Orbán Béla, a cég vezetője kifejtette, 60 százalékos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a tömbházlakók lakásaik hőszigetelésére, 15 százalékot kell állnia az önkormányzatnak a helyi költségvetésből, 25 százalék hárul a tulajdonosra. Megjegyezte, elsődleges szempont a tömbház energetikai hatékonyságának növelése, azaz a szigetelés, de járulékos munkálatok is kivitelezhetők, például tetőjavítás, belső elektromos hálózat felújítása. Egy pályázat értéke legtöbb 5 millió euró lehet, és egy pályázatban legtöbb tíz tömbház vehet részt, viszont egy város több projektet is megvalósíthat.
Fontos tudnivaló, hogy egy adott tömbház minden lépcsőházának csatlakoznia kell a felújításhoz, és a lakástulajdonosok kétharmada egyet kell értsen a pályázatban való részvétellel. A szakember leszögezte, amennyiben egy lakásban valamely kereskedelmi egység, cég működik, annak tulajdonosa teljes egészében kell fizesse a felújítási költségeket, hiszen ilyen esetekben nem vehető igénybe a támogatás. A lakószövetség csak a munkálatok díjába kell pótoljon, a tervezés költségeibe és más járulékos kiadásokba nem. A lakástulajdonosok által befizetendő önrész négyzetméterenként 60 és 80 lej között várható – hangzott el a fórumon.
Orbán Béla azt mondta, áprilisban kell elkészülnie a pályázati dokumentációnak, ehhez fontos részleteket kell leszögezni, például azt, hogy melyik tömbházban milyen munkálatokat szeretnének elvégeztetni. Ezért a lakószövetségekkel külön-külön is megbeszélést terveznek a cég képviselői, az elsőre már jövő héten sor kerülhet.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek