2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

A Laguna után is lesz távfűtés

Valóságos tömegpszichózis alakult ki azon csíkszeredaiak körében, akiknek tömbházában az elmúlt években a Laguna Kft. végezte a távfűtési költségek elosztását. A Goscom azt mondja, aggodalomra nincs ok, fűtés is lesz, és a költségeket is el lehet osztani méltányosan azután is, hogy a Laguna Kft. kivonult a piacról.

DSC_4518

[dropcap]T[/dropcap]öbb aggódó csíkszeredai tömbházlakó kereste fel az elmúlt napokban a Goscomot amiatt, hogy az elmúlt években a távfűtési költségek elosztását végző Laguna Kft. bejelentette: tovább nem végzi ezt a szolgáltatást, a lakók pedig úgy érzik, hoppon maradtak, és attól félnek, hogy a megszokott elosztás hiányában tetemes összeget fognak fizetni a téli fűtésért.

Aggódó lakók
– Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy a távfűtés szolgáltatását nem befolyásolja a Laguna Kft. döntése. Mi ezután is igyekszünk jó minőségű szolgáltatást nyújtani. Ami pedig a költségek elosztását illeti, arra is van megoldásunk – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Fekete Ana, a Goscom igazgatója.
Mint kiderült, eddig is voltak olyan tömbházak, ahol a Goscom végezte a távfűtési költségek elosztását, és az igazgató azt állítja, ezekben a tömbházakban nem is voltak szélsőségesen magas számlák.
– Az összes előírást figyelembe véve dolgoztuk ki még 2010-ben azt az elosztási módot, amit mi használunk, és amely, állítom, a fűtésköltségek igazságos elosztását teszi lehetővé – mondta Imre Zoltán, a Goscom munkatársa.
Hangsúlyozta: a mért hőmennyiséget osztják el a tömbházban lévő összes hőleadó készülék (fűtőtestek, csövek) hőleadó képességével arányosan. Ezt a lehetőséget a Goscom felkínálja azoknak a lakószövetségeknek, ahol mostanig a Laguna Kft. végezte a költségelosztást, de a lakók dönthetnek úgy is, hogy más elosztó cég szolgáltatását veszik igénybe. Az viszont biztos, attól nem kell tartaniuk, hogy távfűtés nélkül maradnak, és attól sem, hogy a költségeik méltányos elosztására nem lesz majd lehetőség.

Rövid és középtávú stratégia
A tegnapi sajtótájékoztatón Fekete Ana ismertette a Goscom új stratégiáját is, amelyet az elmúlt havi tanácsülésen már el is fogadott a városi önkormányzat.
A dokumentumból kiderül, hogy a szakemberek számításai szerint egy csíkszeredai lakosnak 3,92-szer nehezebb biztosítani saját maga számára a hőkomfortot, mint egy bukarestinek. A felmérések azt igazolják, hogy a távfűtési rendszerről való tömeges leválások fő oka is ez: mindenki igyekszik a fogyasztását egyénre szabni, még akkor is, ha ez a saját vagy a szomszédja komfortjának, vagy akár az egészségének a kárára történik.
A dokumentum kitér a költségelosztók negatív hatásaira is. A szakemberek szerint egyes fogyasztók túlzott spórolása, a hőenergia-lopás a költségelosztók befolyásolásával olyan helyzetekhez vezettek, hogy ugyanabban vagy hasonló tömbházban egy-egy lakó sokkal többet fizetett a fűtésért, mint hasonló körülmények között élő szomszédjai.
A rendszerről való leválások kapcsán a Goscom úgy számol, hogy idén 800, jövőben 400, míg 2017-ben már csak 100 lakás válik le a távhőrendszerről, de a vízszintes elosztási rendszerek kiépítésének, illetve a melegvíz-szolgáltatást javító hőcserélő modulok felszerelésének is köszönhetően, megkezdődnek a visszacsatlakozások: jövőben 200, 2017-ben 400, míg 2018-ban 600 „visszatérővel” számol a stratégia. Így, ha minden az elképzelések szerint alakul, a jelenlegi 3300 fogyasztó jövőre 3100-ra csökken, de azután számuk növekedni kezd: 2017-ben 3400-ra, 2018-ban pedig már 4000-re.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb