A labdarúgásé a főszerep

Ma kezdődik a világbajnokság

299

Ma este az Oroszország – Szaúd-Arábia találkozóval elkezdődik a 21. labdarúgó-világbajnokság. Az egy hónapig tartó tornának tizenegy orosz város ad otthont, a meccseket tizenkét stadionban játsszák. Európa tizenegyedszer házigazdája focivébének. A torna összes találkozóját élőben közvetíti a Román Televízió.

A moszkvai Luzsnyiki Stadion lesz a nyitómérkőzés és a döntő helyszíne

Ma 18 órakor a moszkvai Luzsnyiki Stadionban az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdődik el a 2018-as labdarúgó-világbajnokság. Oroszország először, Európa tizenegyedik alkalommal ad otthont a tornának, a meccseket tizenegy városban és tizenkét stadionban rendezik. A legtöbb férőhellyel a nyitómeccsnek és a döntőnek is otthont adó moszkvai Luzsnyiki Stadion rendelkezik, az itt sorra kerülő hét meccs mindegyikén legtöbb 81 ezer fő foglalhat helyet a lelátókon. A legkevesebb néző befogadására képes a jekatyerinburgi Központi Stadion, ahol mindössze 35 ezer fő nézheti a találkozót a lelátókról. Az oroszországi világbajnokságról a Román Televízió minden találkozót élőben közvetít.
Egyébként az idei vébé szervezésére négyen nyújtottak be pályázatot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA), a spanyolok a portugálokkal, a hollandok a belgákkal, míg az angolok és az oroszok önállóan indultak, végül a második szavazási körben Moszkva nyerte el a rendezési jogot 2010. december 2-án.
A szavazást követően többször is meggyanúsították az akkori FIFA-elnök Joseph Blattert, hogy 2010-ben megvesztegették őt és több FIFA végrehajtó bizottsági tagot, hogy Oroszország és Katar nyerje a 2018-as, illetve a 2022-es vébét, végül a korrupcióval vádolt focivezér 2015-ben lemondott tisztségéről.
Négy éve az oroszok egy másik világeseménynek is otthont adtak, Szocsiban a Téli Olimpiai Játékok alatt és után is többször megvádolták a házigazdákat, hogy manipulálták a doppingteszteket, emiatt több sportágban is eltiltották sportolóikat. Többek között az idei, koreai téli olimpián ezért is szerepeltek az orosz sportolók speciális státusszal.
A szocsi olimpián tapasztalt manipulációk miatt a FIFA saját, 50 főből álló orvoscsapatával végzi majd a világbajnokság doppingtesztjeit. A FIFA szigorú követelményrendszer szerint, illetve alapos ellenőrzés után választotta ki a saját doppingellenőrző csapatát.
Ugyan a vébé csak ma kezdődik, de az egyik legismertebb, főleg statisztikákkal foglalkozó internetes oldal, az Opta egy saját készítésű algoritmus alapján kiszámolta, hogyan fognak végezni a csapatok a csoportkör végére. A tippelés ugyan már sok munka és baráti közösségben elindult, éppen ezért lehet fontos tudni, hogy az Opta szerint az oroszok csak a harmadik helyen zárnak az A csoportban, de a dánok, a lengyelek, Nigéria és Izland számára is a csoportkör utolsó meccse után véget ér a vébé. De lehet, hogy téved az Opta.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek