A legjobb eljárásokat keresik

A medvék és mi vs. a medvék és mások

109

Teljesen biztos, hogy Hargita megyében, Romániában is alkalmazhatók azok a gyakorlatok, amelyekkel más EU-tagállamokban hatékonyan védekeznek a vadká­rok ellen – vallja Valeria Salvatori, az olaszországi Istituto di Ecolo­gia Applicata (Alkalmazott Ökológiai Intézet) környezetvédelmi kutatóintézet projektmenedzse­re. Reméli, hogy az Európai Bizottsággal kötött szerződésük jegyében egy éven belül azonosítják és bemutatják nálunk is a jó gyakorlatokat.

Valeria Salvatori beszámol a megyei tanács előtt a medvehelyzet felmérését célzó projektről Fotó: László F. Csaba

Rangos meghívottja volt Hargita Megye Tanácsa tegnapi rendkívüli ülésének: Valeria Salvatori, a római székhelyű Istituto di Ecologia Applicata (Alkalmazott Ökológiai Intézet) környezetvédelmi kutatóintézet projektmenedzsere azért szólalt fel, mert nagyvadas témakörben ő az Európai Bizottság (EB) megbízottja, és az általa vezetett intézet az EB támogatásából az európai jó gyakorlatok felkutatására és azok ismertetésére vállalkozott, szerződött.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az ülésen kifejtette: nemzetközi szervezet meghívására múlt héten két napot az Amerikai Egyesült Államokban töltött, a tanulmányút témája az ember–medve konfliktusmenedzsment volt. A Montana állambeli Seeley Lake-nél villanypásztorral védik mindazt, amiben a medve kárt tehet, medvebiztos kukákat alkalmaznak, és az elpusztult vadállatok tetemét az erdőben „komposztálják” és például utak menti gyepesítésnél felhasználják az így keletkezett komposztot.
– Nálunk a villanypásztor egyelőre nehezen megfizethető, medvebiztos kukákat csak Tusnád­fürdőn használnak, az elpusztult állattetemeket pedig jelentős költségen elszállítják. Fontos, hogy megismerjük a jó gyakorlatokat, ezért is fontos Valeria Salvatori látogatása – közölte a megyeelnök.
Mint elmondta: Amerikában kérdés nélkül kilövik a lakott területre tévedt medvéket.
Az EB megbízottja kifejtette: bebizonyosodott, hogy a technikai megoldások nem elegendők a vadkárok visszaszorítására. Ezért az intézetével azon dolgoznak, hogy vadászok, erdészek, gazdák, természetvédők, civil szervezetek és helyi önkormányzatok bevonásával azonosítsák az ilyen tekintetben legproblémásabb helyszíneket, felkutassák, hogy milyen kezdeményezések léteznek, majd levonják a megfelelő következtetéseket és ismertessék a jó gyakorlatokat. A projekt még kezdeti fázisban van, egyelőre csak interjúkat készítenek és a probléma természetét vizsgálják.
– Románia mellett Olaszország és Spanyolország szerepel a programban. Nem tudok róla, hogy bárhol Európában súlyosabb lenne a medvék problémája, mint ebben a térségben. De az Alpokban is rohamosan gyarapodik a medveállomány, Trentino környékén is egyre több a gond. Ott viszont a beavatkozás nagyon jól működik, mindenki számára letisztázott protokoll szerint történik a veszély elhárítása és a károk megtérítése – válaszolta a Hargita Népének Valeria Salvatori. – Ugyanabban az Európai Unióban ugyanazoknak az irányelveknek kell érvényesülniük. Biztos, hogy a Trentino környéki jó gyakorlatot Romániában is alkalmazhatnák, kérdés, hogy itt megfelelően kiépült-e ezeknek a feltételrendszere.
Salvatori szerint legkorábban jövőre rendelkezhetnek olyan tudástárral, amelynek birtokában megállapíthatják, hogy melyek a legjobb gyakorlatok. Ezeket az érintettekkel való, havonta történő műhelymunkákat követően minden résztvevővel ismertetik.

Fellélegezhet a gyermekvédelem
A megyei tanács tegnapi ülésén arról is döntöttek, hogy központi pénzvisszaosztásból származó 5,9 millió lejt folyósítanak a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság számára. Így november közepéig biztosított a működésük.
Elfogadták továbbá a Ditrótól Borszék felé vezető, de a közúti forgalom számára lezárt 128-as, valamint a Muzsnától Maros megye határáig tartó 133-as megyei út beavatkozási munkálatainak engedélyeztetési dokumentációját (DALI). Előbbivel kapcsolatban Barti Tihamér alelnök elmondta: keresik az országos és az európai finanszírozási forrásokat annak érdekében, hogy Borszéket „közelebb hozzák”, de amennyiben ez nem sikerül, akkor jövőre a megyei tanács saját alapjaiból pénzt kell biztosítson bár az Orotva végéig tartó, a lakott részt érintő útszakasz aszfaltozására. A gyergyóremetei 153D jelzésű útra vonatkozó napirendi pontról ugyanakkor nem szavazhattak, mert a tervező nem küldte el a kért kiegészítéseket.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek