szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A kutatóintézeteknek is jár az olcsóbb gázolaj: Bővítették az ártámogatottak körét

Őszi munkálatot végző gazdák a határban. Többen igényelhetik jövőre a gázolajár-támogatást  fotó: Domján Levente

Bővítettek a támogatásra jogosultak körét, így jövő évtől már a mezőgazdasági egyetemi, valamint az agrár-kutatóintézetek is igényelhetik a literenként 1,7-1,8 lejes gázolajár-támogatást.

Sokéves várakozás után a hazai mezőgazdasági kutatóintézetek, az agrár-felsőoktatási intézetek által működtetett tangazdaságok, valamint a talajvizsgálók számára is lehetővé tette a talajművelési munkálatokat olcsóbbá tevő üzemanyagár-támogatás igénylését a kormány. A gázolajár-támogatásra a felsorolt mezőgazdasági kuta­tóintézetek magán- vagy állami finanszírozásuktól függetlenül jo­gosultak, de csak a jövő esztendőtől. Az erről szóló 713-as számú kormányhatározat október 3-án, a Hivatalos Közlöny 803-as számában jelent meg. A célra a kormány a gázolajár-támogatásra szánt 580 millió lejes keretet növelve – a mezőgazdasági minisztérium idei költségvetésének terhére – 15,6 millió lejt különített el. Az üzemanyagok kiskereskedelmi árába épülő jövedéki adó részbeni visszatérítéséből származó gázolajár-támogatást eddig csak a növénytermesztő és állattartó gazdákon kívül a talajfeljavító hivatalok vehették igénybe.
A Hivatalos Közlönyben hétfőn megjelent 501-es miniszteri rendelet ugyanakkor már a 2019. április 1. és június 30. között felhasznált és elszámolt gázolaj-mennyiségek után kifizetendő támogatásról rendelkezik. E szerint az idei második negyedévben a gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz elszámolt gázolaj-mennyiségek összesítése alapján a mezőgazdasági minisztérium literenként 1 lej 89 banit térít vissza a gazdáknak. Az említett időszakra az üzemanyagár-kompenzációt – az APIA közvetítésével – közel 102,6 millió lej értékben több mint 54 millió liter motorinára folyósítja a szaktárca, ebből a legnagyobb hányadot, több mint 92 millió lej értékben a növénytermesztők kapják. Az állattartó telepek gázolaj-felhasználásának támogatására 9,9 millió lejt, míg a talajfeljavítási munkálatok üzemanyagár-kompenzálására közel 588 ezer lejt fordít saját költségvetéséből a mezőgazdasági minisztérium.
Az idei harmadik negyedévben végzett mezőgazdasági munkálatok gázolajszámláinak elszámolására egyébként október végéig fogadja a támogatásra jogosult helyi gazdálkodókat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei központja.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb