A kultúra ünnepe Gyergyószentmiklóson

Programok a Mátyás király-emlékév jegyében

228

Toronylátogatással, harcművészeti bemutatóval, táncelőadással, változatos koncertekkel csalogatta látogatóit a Gyer­gyói Nyári Kulturális Fesztivál. A művészetek utcája idén is sok érdeklődőt vonzott, az előadások és foglalkozások ezúttal Mátyás király korát idézték.

Látványos hadiszemle a művészetek utcájában Fotó: Nagy Levente

Az örmény katolikus templom kertjébe várták pénteken az érdeklődőket, a régizenekoncertet megelőzően pedig látogatható volt a műemlék épület tornya. Az érdeklődőknek Gál Hunor plébános mesélt a harangokról, s aki a meredek lépcsőket megmászta, annak gyönyörű kilátás volt a jutalma.
A Barozda együttes a Csíkszeredai Régizene Fesztivált népszerűsítette Gyergyószentmiklóson, Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében, Énekek a Cantigas de Santa Maria és a Llibre Vermell de Montserrat gyűjteményekből című koncertet adták elő.
Szombaton színes forgatag, vidám hangulat jellemezte a Márton Áron utcát, amely idén is egy napra a művészetek utcájává változott. Kézművesek kínálták termékeiket, hagyományőrző csoportok voltak jelen és sokféle foglalkozás várta a városlakókat.
A programok a Mátyás-emlékév jegyében zajlottak. A székelyudvarhelyi Arany Griff Lovagrend jóvoltából a Hunyadi-kor fegyvereibe, harci öltözetébe „bújhatott” be a közönség, s harci bemutató is színesítette a programot, ami a felnőttek mellett sok gyerek érdeklődését is felkeltette. Táncbemutatót is tartottak, hiszen az Arany Griff Lovagrend a középkori harcművészet mellett reneszánsz tánc- és zenekultúrával is foglalkozik. Az eseményen a kecskeméti Renaissance Consort és a szegedi Pavane Történelmi Táncegyüttes műsorát is megtekinthette a gyergyói közönség, a két együttes a XV–XVII. századi magyar és európai fejedelmi udvarok korabeli táncait és zenéjét dolgozza fel és adja elő. A nézők bepillantást nyerhettek, milyen lehetett egy táncos mulatság Mátyás király udvarában. Mindezek mellett volt vajákossátor, festőtanoda és kovácsbemutató is.
Vasárnap a művelődési központban a Bibliotheca Corviniana című kiállítást nyitották meg, amely a Mátyás király-emlékévet koordináló budapesti Magyarság Háza jóvoltából érkezett Gyergyószentmiklósra. Mint elhangzott, a Bibliotheca Corviniana Európa Alpoktól északra fekvő területének legnagyobb és legjelentősebb könyvtára volt. Becslések szerint Mátyás király könyvtárának 2000-2500 kötete lehetett, amely 4500 művet ölelhetett fel az irodalom és a tudomány minden ágából. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi jelenleg a Magyarországon található 53 corvina nagy részét, ami a világon fennmaradt hiteles Corvina-kötetek csupán negyedrészét képezi. A tárlat huszonnégy tablója tizenhat corvina egy-egy részletét mutatja be. Tegnap este SlamPoetry est zárta a kulturális fesztivált.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.