kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A különleges Meditittimó kalandjai: A mesében mindig megtaláljuk a válaszokat

Dósa Zoltán faggatta a szerzőt                                                                                                         Fotó: Nagyálmos Ildikó

A Pro Autist Alapítvány meghívására Székelyudvarhelyen is bemutatták Csender Levente
A különleges Meditittimó kalandjai című mesekönyvét, amely egy autizmussal elő hercegről szól.

Péter Edit, a Pro Autist Alapítvány elnöke köszöntötte a könyvtár olvasótermét megtöltő közönséget, majd elmondta, hogy a televízióban látott egy riportot a Csender családdal és rögtön felkeltette a figyelmét a könyv, de hamarosan azt is megtudtuk, hogy a szerzővel mindketten Oroszhegyen gyerekeskedtek.
– Az autista gyerekek nemcsak különlegesek, hanem csodálatosak, hiszen egy teljesen más világban élnek, mint a miénk, és naponta megküzdenek a mi világunkkal. Másként éreznek, gondolkodnak és látnak, nekünk az a feladatunk, hogy jó megfigyelők legyünk és segítsük őket abban, hogy beilleszkedjenek a mi világukba. Ez a könyv nagyban segíti az elfogadást, a megismerést és az együttélést, mert nagyon fontos, hogy jól éljünk velük együtt. A fiunkat naponta csodálom és tisztelem azért, amit összeszorított foggal is végigcsinál, hogy úgy éljen ebben a világban, hogy mindenkinek jó legyen – fogalmazott Péter Edit.
Dósa Zoltán pszichológus a könyv bemutatásakor kiemelte, a szerző megtalálta azt a műfajt, amivel meg lehet szólítani a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Ez egy mese, királyokkal, hercegnőkkel és utazásokkal, a végén pedig egy nem szokványos feloldás is van, pozitív végkicsengése pedig, hogy mindenkit olyannak kell elfogadnunk, amilyen, amilyennek látja ezt a világot.
Csender Levente személyes érintettség kapcsán elmondta: milyen, amikor egy író találkozik egy ilyen esettel, hiszen ami csapás az életben, az az írónak kincsesbánya lehet.
– Azokkal a helyzetekkel, amivel nem tudok mit kezdeni saját életemben, megnézem íróként, és mindjárt egy csodálatos témát, nyersanyagot fedezek fel benne – osztotta meg a könyv szerzője a hallgatósággal.
Fia születése után a mindennapok történéseit jegyezgette fel, és ennek szeretett volna formát adni.
– A válaszokat a mesében mindig megtaláljuk, mert ott minden megtörténhet – mondta.
A könyvbemutatón számtalan történetet hallhattunk a nem mindennapi kisfiúról, aki immár tizenegy éves, viszont a szerző kihangsúlyozta, nem a fiáról szól a könyv, hanem egy ugyanolyan kisfiúról, aki autizmussal él. A könyvben szereplő neveket fia ötölte ki, az illusztrációkat pedig feleségének köszönheti, így lett kerek a közös munka.
„A kérdés az, hogy Medi­tittimó és a hozzá hasonló társai azzal kell továbbra is szembesüljenek, hogy tőlük várjuk a távolság legyőzését, vagy hajlandóak vagyunk olyan világot teremteni, amelyben mi is elindultunk feléjük. Az író a mese segítségével erre a közös útra invitálja az olvasót.”

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb