A különbözőség erősíti őket

Lassan egy hete zajlik a német kisebbségek nyári tábora Csíksomlyón, ahol 11 ország 80 fiatalja igyekszik nemcsak egymást, hanem a világ történéseit is jobban megérteni. A folyamatos műhelymunkák során a migráción és a közösségi médián túl az összetartás szerepéről is beszélgetnek a jelenlévők, akik egymást segítve kommunikálnak, sőt a helyiekkel is próbálnak kapcsolatba kerülni. A program augusztus 10-én zárul, Cord Meier-Klodt német nagykövet jelenlétében.

Népes létszám. Csíksomlyó pozitív tapasztalat számukra Fotó: Kelemen Kinga

Csehországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Lengyelországból, Litvániából, Magyarországról, Oroszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkezett fiatalok népesítették be Csíksomlyón a Jakab Antal Házat. A német kisebbségek nyári táborának résztvevői még egy hétig modern multimédiás eszközökkel tanulnak, javítják német nyelvtudásukat és tapasztalatokat cserélnek. Mindemellett csíkszeredai lakosokkal is kapcsolatba lépnek, ismerkednek.

Műhelyfoglalkozáson. A helyiekkel is keresik a kapcsolatot Fotó: Kelemen Kinga

A tábort közösen szervezi a bukaresti Goethe Intézet, a Külföldi Kulturális Kapcsolatok Intézete (IFA), a Romániai Németek Demokratikus Fóruma és a Romániai Német Ifjúsági Szövetség (ADJ). Nicoriuc Beatrice pedagógiai felelőst kérdeztük a program részleteiről, aki elmondta: nem véletlen, hogy Csíksomlyót választották a tábor helyszínéül.

Fotó: Kelemen Kinga

– A bukaresti Goethe Intézet már többször tartott itt képzést némettanároknak, akik jól ismerik a helyszínt. Emellett az is szempont volt, hogy ezen a vidéken több nemzet él együtt, és így tökéletesen passzol a tábor szellemiségéhez, vagyis a toleranciához és elfogadáshoz – közölte Nicoriuc Beatrice, megjegyezve: a jelen lévő 14–17 éves fiatalokkal európai témákkal foglalkoznak, és projektbemutatóra készülnek.

Fotó: Kelemen Kinga

Mint kiderült, a diákok hat munkacsoportba tömörülnek, és két tanár segítségével foglalkoznak a migráció, az elfogadás, a klímaváltozás és a közösségi média hatásaival is. Az eredményeiket az augusztus 10-i zárórendezvényen mutatják be.
– Olyan témákról beszélünk, amelyek hozzátartoznak az emberi élethez, és az itt jelen lévő korosztály a legnyitottabb arra, hogy új szellemiségben nőjön fel. Szeretnénk az ő nyitottságukat felhasználva jobbá tenni az életterünket – mutatott rá a pedagógiai felelős, akitől azt is megtudtuk, hogy a műhelymunkákban egyaránt részt vesznek a németül jól beszélő és a nyelvet kevésbé ismerő táborlakók is, így fejlesztve egymás képességeit.

Fotó: László F. Csaba

Nyelvi korlátok leküzdése
Nicoriuc Beatrice összeforrott társaságként jellemezte a fiatalokat, akik délutánonként rendszeresen ellátogatnak Csíkszeredába, ahol interjúkat készítenek a helyi fiatalokkal. Az itt szerzett tapasztalatokról Bektur Atambajev nyilatkozott lapunknak, aki Kirgizisztánból érkezett Székelyföldre.
– Először vagyok itt, sosem voltam még Romániában. Az itteni építészet lenyűgöző és az időjárás is pozitív tapasztalat, hiszen az én otthonomban plusz 40 Celsius-fokra is megemelkedik a hőmérséklet, itt hűvösebb van, és ez nagyon tetszik. Az emberek is kedvesek – közölte a fiatal táborlakó, megjegyezve: a kommunikációval akadtak nehézségei.

Fotó: László F. Csaba

– Csíkszeredát én tipikus európai városnak látom, annak ellenére, hogy eddig nem igazán tudtam beszélni a lakóival. Amikor a központban voltam, szembesültem azzal, hogy a helyiek nem igazán tudnak németül vagy angolul, próbálkoztam a román szótárazásával is, de nem jártam sikerrel, mert a többség inkább magyarul beszél – jegyezte meg Bektur Atambajev. A csíksomlyói táborozást ettől függetlenül nagyon pozitív élménynek tartja.
Hasonlóan vélekedett Barna Bence Péter magyarországi résztvevő is, aki mint mondta, korábban Németországban is részt vett hasonló táborban, de az nem volt ennyire jó tapasztalat számára.

Tizenegy ország német kisebbségei képviselik magukat. Izgalmas másfél hét Fotó: László F. Csaba

– Nagyon tetszik az, hogy különböző témákkal foglalkozunk, és közben más nemzetiségű emberekkel ismerkedünk. Persze vannak nehézségek, mert nem mindenki tud jól németül, és vannak, akiknek az angol jelenti a problémát, de mindig megoldjuk a kialakult problémákat – jelentette ki Barna Bence Péter.
A német kisebbségek nyári tábora július 30. és augusztus 11. között zajlik a Jakab Antal Házban, a záróünnepséget augusztus 10-én 12 órakor tartják, Cord Meier-Klodt német nagykövet jelenlétében.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb