A külföldi munkavállalás „hozadéka”

Egy évtized során 25 milliárd euró

103

Gyakori téma a romániai állampolgárok külföldi munkavállalása s az azzal kapcsolatos ismérvek. Hányan itt, hányan ott, hányan mennének még, illetve hányan jönnének haza, mennyit is keresnek, illetve mennyit is kereshetnek, melyek a kivándorlás mozgatórugói – íme néhány kérdés, amely felvetődik a kitelepedéssel, illetve a külföldi munkavállalással kapcsolatosan.

Van, amire nincs és nem is lehet megbízható módon válaszolni, illetve pontos számadatokat megismerni. Így például az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatain alapuló hivatalos becslések szerint jelenleg több mint 3,6 millió romániai dolgozik külföldön, s azok közül több mint 2,2 millióra tehető a 2008–2017-es időszakban emigráltak száma. (Legtöbben Olaszországba és Spanyolországba.) Amúgy a „nagy ugrás” éve az Európai Unióhoz csatlakozást követő esztendő volt, azaz 2008. És ez megmutatkozik a szóban forgó esztendő során a külföldről hazaküldött pénzösszeg „nagyságrendjében” is, az 5,16 milliárd euró volt. Egyébként az Eurostat által közölt adatokból az derül ki, hogy a külföldön dolgozó romániaiak a 2008–2017-es időszak során összesen 27 milliárd eurót küldtek haza, s ennek az összegnek meg volt a maga szerepe a hazai gazdaság fejlődésében is (éldául az építkezések, a magánvállalkozási befektetések, a tartós fogyasztási javak üzleti forgalma stb. tekintetében). Az érdekesség illetve az összehasonlítás kedvéért: ugyanebben az időszakban a külföldi közvetlen beruházások összértéke 37 milliárd euró volt, de voltak olyan évek is, amikor a hazaküldött pénzösszegek meghaladták a külföldi közvetlen befektetések volumenét. 2009-ben, illetve attól arrafelé viszont csökkent a hazapostázott pénz összege, s némileg ingadozó tendencia következve be. 2009-ben valamivel több, mint 3 milliárd euró érkezett, majd fokozatos csökkenés következett be 2014-ig, amikor is a hazaküldött teljes pénzösszeg valamivel haladta meg a 2 milliárd eurót, de 2015-ben megközelítette a 2,2 milliárdot, majd 2016-ban meghaladta a 2,4 milliárdot, a múlt esztendőben pedig a 2,8 milliárd eurót. Az Eurostat adatai szerint az európai országok külföldön munkát vállaló állampolgárai által hazaküldött összegek nagyságrendjének a toplistáját Lengyelország vezeti, amely esetében az elmúlt évtized során több mint 29 milliárd eurót küldtek haza külföldön tevékenykedő honfitársaik. Országunk a második helyre került a már említett közel 27 millió euróval, a harmadik helyet szinte meglepő módon Nagy-Britannia foglalta el, amelynek polgárai külföldről a szóban forgó periódusban mintegy 24,7 milliárd eurót postáztak haza. A 10-es toplistán olyan kis európai országok is rajta vannak, mint Litvánia, Horvátország vagy Lettország, amelyek esetében a hazaküldött összeg 10,9 milliárd euró volt, illetve 8,7 és 5,9 milliárd dollár.
A becslések szerint a Romániába hazaküldendő összegek gyarapodására az elkövetkező esztendők során nemigen lehet számítani egyrészt annak okán, mert a kitelepedettek között egyre több olyan van, aki véglegesen „letelepedett” vagy letelepedni kíván, másrészt pedig némileg csökkenni látszik a kivándorlási szándék és, ha halványan is, de érezhetővé kezd válni a visszatelepedési szándék fokozódása.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek