vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A község fejlődése a cél

Két hét telt el polgármesteri tisztségébe való beiktatása óta, de már alaposan belemélyedt a munkába Nagy János, Siménfalva község újonnan megválasztott vezetője. A község fejlesztését tartja fő céljának, de az elkezdett projektek folytatására, az emberek problémáinak meghallgatására és megoldására, valamint a csapatban való munkára is nagy hangsúlyt fektet. 

 

– Megtörtént a beiktatás, elkezdődött a munka, hogyan látja a község helyzetét polgármesterként?

 

– Az elmúlt két hétben bele tudtam nézni a község életébe, a tanács dolgaiba, de meghallgattam a hivatal munkatársait is, hogy kinek mi a fájó pontja, min kellene változtatni, kire mit lehet rábízni és kitől mit tudok majd számonkérni. Ez volt az egyik elsődleges feladatom, annak érdekében, hogy a későbbiekben zökkenőmentesen tudjunk együtt dolgozni. A községben a legfontosabb megoldásra váró problémák között az infrastrukturális fejlesztések vannak, a víz- és a kanalizálás, az utak javítása, a közterek rendbetétele. Ez utóbbi megoldása fel már tettem lépéseket is, mert szemeteseket rendeltünk, hogy az utcai szemetet próbáljuk meg kifogni és nem pedig később összeszedni. Siménfalván, a község központjában van egy parkunk, oda látványtervet készíttettem, hogy legyen egy olyan terünk, amin látszik, hogy igenis ez a központja a tizennégy falut magában foglaló községnek.

 

– Melyek a legfontosabb teendők, prioritások?

 

– Szentmihályon és Tarcsa­falván vízhálózat-bővítésre lenne szükség. Bár van egy korábbi megkezdett projekt erre vonatkozóan, az annyira nagy és sokba kerül, hogy egyelőre nem tudjuk teljesíteni az elvárásokat. Ezért most a megyei önkormányzattal közösen megpróbáljuk a Kisvíz-program keretében megoldani, más költségvetéssel, amíg a nagy, régi projektnek is eleget tudunk tenni. Mert az embereknek addig is szüksége van vízre és addig is élni kell. A kanalizálási munkálatok is elkezdődtek 2012-ben a községben, jelenleg perben vagyunk a környezetvédelemmel, de ennek érdekében is tettem már lépéseket, hogy bebizonyítsuk, hogy be tudjuk fejezni a munkát és meg tudjuk valósítani a fejlesztést. A község korábban elvesztette a megvalósításhoz szükséges pénzt, most viszont esélyt látok arra, hogy ezt visszaszerezzük. Ez egy igen nagy, 14 millió lejes beruházás lenne a község négy legnagyobb, főút menti településein, Szentmihályon, Siménfalván, Rugonfalván, Kobátfalván.

A földek és az erdők visszaosztása, a tulajdonjogok kitisztázása is nagy probléma a községben, ezek kapcsán is sokan kerestek meg az elmúlt két hétben. Az erdő a nagyobb gond, mert azt levágják, a föld megmarad, de a fa nem. Megoldást keresek rá, és látok is kiutat, mivel az elmúlt 25 évben hasonló szakterületen dolgoztam, de munka vár rám bőven ilyen téren is.

Az egyik első és nagyon fontos probléma, amelyet sikerült is orvosolni, az az volt, hogy buszjáratot indítottunk Székelyszentmihály és Székelykeresztúr között, amellyel a diákok, gondolok itt a 9–12. osztályosokra eljuthattak iskolába. Erre idáig nem volt megoldás, ki-ki egyénileg próbálkozott. Sokszor taxival vagy biciklivel igyekeztek eljutni a gyermekek az iskolába a Nyikómentéről. Az első hónapban, vagyis szeptemberben az én saját költségemen járt az autóbusz, aztán a megyei tanács átvállalta a működtetés felét, a tanügyminisztérium pedig a másik felét finanszírozza. A diákok ingyen vehették igénybe a szállítást, de amire belejöttek volna igazán, arra átálltak a távoktatásra, viszont a problémát sikerült megoldanunk.

Az elkövetkező években az utcák aszfaltozása lesz az egyik legnagyobb célkitűzésünk, mert a főutakat aszfalt borítja, de a többit sajnos nem, ezen próbálunk változtatni a jövőben.

 

– Milyen beruházások zajlanak jelenleg a községben?

 

– Jelenleg a közvilágítás kiépítésének befejezésével dolgozunk. Erre vonatkozóan is volt egy nyertes pályázatunk, modernizáltuk a közvilágítást, de egyes helyeken el voltak maradva lámpatestek, amelyeket jelenleg szerelnek. Most már elmondhatjuk, hogy mind a 14 faluban a közvilágítás rendben van 99%-ban, mert az elmaradt 1%-on jelenleg dolgozunk. Hétéves garanciát vállalt a kivitelező a lámpatestekre.

Az iskoláknak vásároltunk 30 tabletet, most pedig egy olyan kiírásra pályáznánk, amely által minden diáknak és tanárnak tudnánk okoseszközöket vásárolni. Pályázatíróval is felvettük már a kapcsolatot, és az igazgatóval is, de okostáblák vásárlására is lenne lehetőség, és ezekkel is felszerelnénk az iskoláinkat.

 

– Melyek azok a projektek, amelyeket folytat, és vannak-e olyanok, amelyeket másként fog végezni, mint elődje?

 

– Említettem már a víz- és szennyvízhálózatot, ami rám maradt és amelyek befejezésre várnak, viszont több is van, amelyeket nem folytatok, beszéltem tervezőkkel, és egy könnyebb, más megoldást választunk majd ezek megvalósítása érdekében. Sok mindenben nem egyezett a meglátásunk ez előző polgármesterrel, kicsit másképp látom a dolgokat, mint ő.  Többek között az emberekkel való kapcsolattartásra is nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni. Az elmúlt napokban egy közvélemény-kutatást is végeztem, amelyben a lakosság problémáit igyekeztem felmérni, sokat vagyok terepen is, hogy meghallgassam a gondokat-bajokat, és arra tudjak is válaszolni. Ugyanakkor az információk átadására, megosztására is nagyobb hangsúlyt fektetek ezentúl, akár a média, akár a közösségi oldalak segítségével. 

Az előző polgármestertől még rám maradt egy befejezetlen projekt, amely a tordátfalvi kultúrotthon felújítására vonatkozik. Hargita Megye Tanácsától célirányosan kaptunk 80 ezer lejt, ezt próbáljuk még idén befejezni, valamint 86 ezer lejjel támogatták a tavaszi árvizek utakban okozott károk kijavítását, azt is igyekszünk még idén befejezni, hogy mindenhol járhatók legyenek. 


Hadnagy Éva

Hadnagy Éva

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb