A közösségépítés a legfontosabb feladat

115

Módosították a szervezet alapszabályzatát, és a jövőre vonatkozó elképzeléseket is megfogalmazták az udvarhelyszéki RMDSZ szervezetének október 27-i küldöttgyűlésén.

Erős közösség és érdekképviselet a cél. Küldöttgyűlés Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ / ifj. Csedő Attila

Több mint száz küldött vett részt az RMDSZ ud­var­hely­széki szervezetének pén­teki fórumán.
A küldöttgyűlésen jelen volt Ve­restóy Attila szenátor, a széki szervezet elnöke, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi hazai helyzetben az erdélyi magyarságnak önmagában kell támaszt találnia, csak józan gondolkodással, egységes erővel tudja visszaverni a többségi nemzet akadémikusainak a magyarságellenes áskálódásait, megnyilvánulásait. Úgy vélekedett, hogy a 2018-as esztendő nem lesz könnyű, de a megfontolt lépések, tárgyalások eredményt hozhatnak – ennek a stratégiának a kidolgozása lesz a politikusok feladata a következő évben. A szenátor szerint világossá kell tenni többek közt azt is, hogy március 15-e megünneplése nem a magyarság hadüzenete a románság felé, hanem Európa tavaszának legszebb pillanata.
Bíró Barna Botond, a szervezet ügyvezetője szintén az egységben rejlő erőt hangsúlyozta. Mint mondta: az erdélyi magyarság nem eszköztelen, az önkormányzatok sokat tehetnek a közösségekért – az év elején a közösségépítést jelölték meg a legfontosabb feladatként. Ennek jegyében született meg és bizonyítottan eredményes volt a széki szervezetnek a több udvarhelyszéki településen lebonyolított Együtt-tesz kalákaprogramja. Bíró megköszönte a polgármestereknek és az önkormányzatoknál dolgozóknak azt a segítséget, amit az Európai védelmet jogainknak elnevezésű polgári kezdeményezés, valamint a jövő évi magyarországi választásokra való regisztráció sikeréért nyújtanak.
Érdekeltté tenni a fiatalokat abban, hogy hazajöjjenek, illetve itthon maradjanak – a jövőt illetően Bíró ebben látja a megmaradás legfontosabb tényezőjét. A székelyföldi, így az udvarhelyszéki fiataloknak is a saját otthon megteremtése jelenti a legnagyobb problémát, ezért is fontos kidolgozni olyan rendszert, ami a szülőföldön való maradást segítené, illetve hazahozná a jelenleg külhonban dolgozó ifjúságot.
– A következő évben lajstromba vesszük mindazokat, akik külföldön vannak, összegezzük a tapasztalataikat, hogy a külföldi munkavállalást, továbbtanulás lehetőségeit feltárjuk azoknak, akik szerencsét próbálnának határon túl. Segítünk abban, hogy tapasztalatot szerezzenek, de megtartjuk a kapcsolatot velük, mert nem akarjuk elveszíteni őket – fogalmazott Bíró Barna Botond.
A küldöttgyűlésen napirendre került az RMDSZ városi szervezetének sorsa is – Bíró Barna Botond ügyvezetőt azzal bízta meg Verestóy Attila elnök, hogy fél éven belül szervezze újra a városi RMDSZ-t.
A küldöttgyűlésen szavaztak az udvarhelyszéki RMDSZ alapszabályzatának módosításáról, és felszólalt Nagy Zoltán, az elnöki kabinet igazgatója is, aki a polgári kezdeményezéssel és a regisztrációval kapcsolatos számokat ismertette, valamint arról is beszélt, mi a teendője a magyarságnak a centenáriumi ünnepség kapcsán.
A küldöttgyűlésen bemutatkozott a – Dan Tănasă-féle tevékenységeket megfékezni kívánó – Romániai Magyar Jogvédő Egyesület. Elnöke, Szilágyi István arra kérte a polgármestereket, támogassák a kezdeményezést, és ne tűrjék el, jelezzék a visszaéléseket a jogvédő szolgálatnak.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek