A közösség javára működtetnék

Csobotfalvi kultúrotthon: a helyieket szolgálja a Caritas

84

A helyiek támogatásaként, a közösség javára kívánja működtetni a csobotfalvi kultúrházat a létesítményt ügykezelésébe átvevő Gyulafehérvári Caritas. A felújított épületben közösségi és családi rendezvényeket, például a helyi hagyományőrző csoport előadásait vagy keresztelőket, kicsengetéseket lehet majd tartani.

Élettel kell betölteni. Egyelőre üresen áll a felújított épület Fotó: László F. Csaba

Akövetkező tíz évre a Gyulafehérvári Caritas ügykezelésébe adta a csíkszeredai önkormányzat a felújított csobotfalvi kultúrházat – számoltunk be erről a napokban. Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármestertől megtudtuk, most készül a szerződés, hogy átadják a létesítményt, amelynek az önkormányzat szándékai szerint a csobotfalvi és somlyói közösség kulturális és szociális igényeit kell kiszolgálnia.
– Közhasznú szervezet ügykezelésébe lehet adni, ezért a Caritas kapja meg, de partner ebben a helyi plébánia, a csobotfalvi közbirtokosság és a helyi kulturális szervezetek is. Ezt a megoldást találtuk arra, hogy a kultúrháznak legyen üzemeltetője – fejtette ki az alpolgármester.

Jó együttműködésre számítanak
Az önkormányzat által felújított csobotfalvi kultúrház működtetésére korábban több lehetőség felmerült, szó volt arról, hogy a plébánia, illetve, hogy a közbirtokosság vegye át, de mindkét variáns kérdéseket, problémát vetett fel – mondta el Gecző Tibor, a csobotfalvi közbirtokosság elnöke. Úgy gondolja, hogy ha már nem kerülhet a közbirtokossághoz, akkor a legjobb megoldás az, ha a Caritas veszi át a kultúrházat. A szervezet számíthat a támogatásukra, és bíznak benne, hogy eredményesen tudnak együttműködni – tette hozzá a közbirtokosság vezetője.
– Remélem, hogy beindul a tevékenység a kultúrházban, használjuk majd előadásokra – például a helyi hagyományőrző szervezet, a Csobod Egyesület te­vékenységeire –, de emellett ki­sebb családi rendezvények (el­sőáldozások, kicsengetések) meg­tartását is elképzelhetőnek tartjuk. A Caritas a bebútorozásában is segítséget ígért – tudtuk meg Gecző Tibortól.

A közösség vegye birtokába
– Amikor felmerült, hogyan lehetne ezt az épületet működtetni, akkor azt mondtuk, hogy az ügykezelésbe vétellel segítjük ezt a közösséget, amelynek mi is tagjai vagyunk, hogy vehesse birtokába a felújított kultúrotthont – ismertette Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója. Kifejtette, a csíksomlyói Jakab Antal Ház személyzetének, infrastruktúrájának segítségével tervezik a kultúrház működtetését, ott ugyanis van recepció, amely a foglalásokat tudja intézni, karbantartócsoport és konyha is, amely kiszolgálhat kisebb rendezvényeket. A családi ünnepségek mellett előadások számára is ideális a felújított tér, rendbe van téve a színpad és világítást is szereltek – mondta el Péter György.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek