A közérzet, a hangulat és az alvás minősége is javulhat

31

A karantén időszaka alatt sokan rádöbbentek, hogy a legfontosabb dolog az egészségünk. Ezért többen is érdeklődnek a különböző módszerek iránt, vagy akár már próbálják is alkalmazni az egészséges életmódhoz kapcsolódó tanácsokat. A tévhitekről, első lépésekről beszélgettünk Vitos Dorottya végzős dietetikushallgatóval.

Napjainkban egyre népszerűbb az egészséges életmód, de sokan csak tapogatóznak az egészséges táplálkozás irányába. A leggyakoribb táplálkozási tévhitek abból adódhatnak, hogy az emberek többsége internetes oldalakról, portálokról tájékozódik, melyek nem minden esetben hiteles források – kezdte beszélgetésünket Vitos Dorottya. A leggyakoribb tévhitek közé tartozik a dietetikushallgató szerint az, hogy a szervezetünket időnként szükséges méregteleníteni, különböző léböjtkúrákkal, drága készítmények segítségével. Ezzel szemben az igazság: amíg a méregtelenítő szerveink működnek és igyekszünk egészségesen élni, nincsen szükségünk ilyen módszerek alkalmazására.

Egy másik sokat emlegetett dolog az este 6 óra utáni étkezés ellenzése, miszerint a későbbi órákban elfogyasztott élelmiszerek már biztosan zsírként fognak elraktározódni. Ezzel ellentétben a táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy az utolsó étkezést lefekvés előtt 2-3 órával időzítsük. Problémát jelent étkezés szempontjából az is, hogy sokan még mindig az 1-2 hónapos fogyókúrákban hisznek, holott az életmódváltás volna igazán üdvös megoldás, hiszen egy fogyókúra sem fog hosszú távon eredményes lenni, ha mindig visszatérünk a régi életmódunkhoz, amivel a súlyfölösleget, esetleg egészségügyi problémákat okoztuk magunknak – fejtette ki Dorottya. 

A túlzott kalóriabevitel elhízást okozhat

A dietetikushallgató azt is elárulta: súlygyarapodás, túlsúly akkor következik be, ha több kalória kerül be a szervezetünkbe, mint amennyit eléget, vagyis az elhízás oka az aktivitáshoz mért túlzott kalóriabevitel. Minden ember számára létezik egy meghatározott napi kalóriaszükséglet, amelyet, ha rendszeresen meghalad, akkor előbb-utóbb elkezd gyarapodni a súlya. Ezt a kalóriaszükségletet több tényező is befolyásolhatja, ezért minden esetben személyre szabottan kell megállapítani. A túlsúly kialakulását ezenkívül elősegíthetik különböző betegségek is, mint például a pajzsmirigy alulműködése vagy a Cushing-szindróma – mondta a dietetikushallgató.

Dorottya szerint az elhízás megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás, a kielégítő pihenés és a stressz hatékony csökkentése. 

− Bár idillinek hangzik az az életmód, melyben hosszú távon mindezt meg lehet valósítani, hiszen felgyorsult világban élünk, kevés az időnk, rengeteg stressz ér minket, viszont már kisebb változtatások is sokat segíthetnek abban, hogy megelőzzük az elhízást. Ha a szokásos tévézés helyett heti 2-3 alkalommal beiktatunk egy óra testmozgást a napi rutinunkba, esetleg megpróbáljuk növelni a zöldségfogyasztásunk mennyiségét vagy a megszokott péksütemények és édesített joghurtok helyett egészségesebb, tápanyagdúsabb reggelit készítünk magunknak, már nagyon jó lépés lehet egy tudatosabb és karcsúbb élet felé – részletezte Vitos Dorottya.

Egy mennyiség felett minden hizlalhat

Dorottya szerint az is tévhiten alapuló elgondolás, hogy bizonyos ételek kifejezetten elhízást okozhatnak. Ezzel szemben hosszú távon a rendszeresen bevitt, fölösleges kalóriák segítik elő az elhízást. Vannak energiadúsabb élelmiszerek, melyek kis adagban sok kalóriát rejtenek, ilyen például a csokoládé, az olajos magvak, a zsiradékok és az édességek, nassolnivalók nagy része. A dietetikushallgató leszögezte: egyszerűbb több kalóriát bevinni egy tábla csokit elmajszolgatva, mint egy zacskó brokkolit vagy répát elrágcsálva, mivel a zöldségek kalóriában szegényebb élelmiszerek, ezért alakult ki az a tévhit, hogy egyes ételek hizlalóak, míg mások nem. Egy bizonyos mennyiség felett minden hizlalhat, a lényeg a mértékletességen van és azon, hogy megfelelő arányban válogassuk össze a tányérunkra az ételeket.

Az étkezések számával kapcsolatosan megtudtuk: nem lehet ráhúzni mindenkire ugyanazt a sémát. Nem mindegy, hogy az adott személy milyen típusú munkát végez, mennyi időt van ébren, mennyit edz, esetleg rendelkezik valamilyen egészségügyi problémával. Bizonyos szempontok alapján az sem mindegy, hogyan építjük fel az étkezéseinket. Mivel a testsúlykontroll egyik fontos eleme a stabil vércukorszint, ezért nem ajánlott péksüteménnyel, vagy esetleg 1 liter narancslével indítani a napot. Fontos, hogy a reggelink mindig tartalmazzon elegendő rostot, továbbá fehérje- és/vagy zsírforrást is, hogy egyenletesen emelkedjen meg étkezést követően a vércukorszintünk, így hosszabb ideig kinyújtva a jóllakottságérzetet. Továbbá lényeges szempont, hogy az utolsó étkezésünk már ne legyen nagy volumenű, megterhelő, nehéz étel, hogy ne zavarja meg az alvásunkat – fejtette ki Vitos Dorottya. 

Étkezési hibák

A mindennapi életben sok ember az időhiány és a mindennapi stressz miatt nem képes nagyobb figyelmet fordítani a helyes táplálkozási szokások kialakítására. Sokan azért nem tudnak változtatni, mert túl szigorú, megszorító diétákba kezdenek bele vagy olyan mozgásformát választanak, melyet nem végeznek szívesen. Természetes, hogy ezek az emberek egy idő után feladják azokat a tevékenységeket, amelyek nem szereznek számukra örömet.

− Mivel az oktatásban kevés szó esik erről, az emberek többségének nincs tulajdonában elegendő tudás arra vonatkozóan, hogyan is kellene valójában táplálkozni. Napjaink felgyorsult üteme reflektorfénybe állítja a gyorséttermek világát, így a jelenlegi iparosodó környezetben nem nehéz rossz étkezési szokásokat kialakítani és előnyben részesíteni a gyorsan elérhető, finom, de nem föltétlen egészséges termékeket – mondta Dorottya.

Egészséges táplálkozás a jobb közérzetért

Mindezekkel együtt érdemes odafigyelnünk az egészséges táplálkozásra, hiszen a szervezetünkre nézve rengeteg jótékony hatása van, a fogyás csak „kellemes mellékhatás”. A pozitívumokhoz tartozik többek között a közérzetnek, a hangulatnak, az emésztésnek és az alvás minőségének a javulása, továbbá nő az energiaszint, kitisztul a gondolkodás, fokozódik a szellemi teljesítmény, szebb lesz a bőr, gyorsabban nő a haj. Hormonális egyensúly szempontjából is kiemelkedően fontos, hogyan táplálkozunk, a helyes étrend, életmód csodákat képes művelni hormonális problémák esetén is – részletezte a dietetikushallgató.

− Sokan még mai napig nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire megterhelőek a szervezet számára a napi szinten elfogyasztott silány minőségű, üres kalóriákkal, adalékanyagokkal teli élelmiszerek, és mekkora hatással tud lenni az étrend minősége a testünk működésére – emelte ki Dorottya.

Fontos a fokozatosság

Az életmódváltásban, a táplálkozás megváltoztatásában mindenekelőtt fontos, hogy lassú léptekkel haladjunk, és ne egyből akarjunk gyökeresen megváltoztatni mindent, mert annak általában kudarc a vége – figyelmeztetett a dietetikus. Mindenképpen fontos fokozatosan beiktatni a rendszeres testmozgást a mindennapjainkba. Emellett érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mely egy felnőtt esetén napi minimum 2 liter elfogyasztott tiszta vizet jelent. Táplálkozás szempontjából elsősorban a fehér liszt, a cukor és az iparilag előállított, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a mennyiségét érdemes minimalizálni és minél természetesebb alapanyagokból elkészíteni a táplálékainkat.

− Részesítsük előnyben a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonafélék, magvak, soványabb húsok, halak fogyasztását. Nem utolsósorban, igyekezzünk olyan hobbit, elfoglaltságot találni, mely segít ellazulni, csökkenteni a stresszt, hiszen a lelki egyensúly és a mentális egészség megőrzése szintén hozzájárul a hosszú távú fizikai jólléthez – zárta beszélgetésünket Vitos Dorottya.

Szilágyi Dalma-Orsolya

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.