A következetes munka sikert hozott

90

Tegnap értékelték az esztendő történéseit Madéfalván: falugyűlésen számolt be Csibi József polgármester a nehézségekről és sikerekről. Borboly Csaba megyeelnök arról biztosította a helybélieket, hogy a továbbiakban is számíthatnak Hargita Megye Tanácsának segítségére.

Az elöljárók beszámoltak a falugyűlés résztvevőinek idei tevékenységükről Fotó: László F. Csaba

Év végi számvetést tartottak tegnap Madéfalván, ahol pénzügyi problémákról, beruházásokról és további tervekről esett szó. Csibi József polgármester hangsúlyozta, hogy a megyei tanács 284 ezer lejes támogatása kimozdította a holtpontról a községet, ezért köszönetét fejezte ki, és további együttműködést ígért a falu részéről.
Mint ismeretes, a pénzügy augusztus közepén zárolta a helyi önkormányzat számláit, több hónap után végül a megyei tanács nyújtott segítséget a községi önkormányzatnak.
Borboly Csaba is felszólalt a gyűlésen, hangsúlyozva, hogy Ma­défalván megtapasztalható az összefogás, a következetes munka meg­hozta sikerét. A megyei tanács elnöke ugyanakkor méltatta a csíkszéki együttműködés fontosságát. Kiemelte, hogy a térségben tervezett ipari park létrehozására nagy szükség van, hiszen munkahelyteremtő erővel bírna, és jelentős bevételt biztosítana Madéfalvának, viszont további egyeztetésekre van szükség a munkálatok megkezdése előtt.
– Az egyik legfontosabb célja a községnek, hogy ne legyen adóssága a továbbiakban. Az az igazság, hogy ahhoz is pénz kell, hogy pénzt szerezzünk, és a különböző projektek dokumentációjának előkészítése hatalmas összegekbe kerül – vázolta a polgármester a Madéfalvát érintő nehéz helyzetet, majd hozzátette, hogy a jövő évre nézve számos terve van az önkormányzatnak.
A gyűlésen elhangzott, hogy a Siculicidium-kápolna építése több mint 3 millió lejbe került, és ezt az épületet nemcsak egyházi célokra, de különböző kulturális események lebonyolítására is használják majd.
Az idei beruházásokat is összegezték Madéfalván, ahol az After school létrehozására szeptemberben írták alá a szerződést, és a több mint 2 millió lej értékű beruházás remélhetőleg elkészül a következő tanévre. A polgármester elmondta, mindemellett a kultúrház felújítása jó ütemben halad, a közvilágítás korszerűsítése pedig befejeződött a településen, növelve a közbiztonságot.
Szentes Antal megyei tanácsos is az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a különböző vélemények megvitatásának fontosságát, hiszen csak ily módon lehet fejleszteni a közösséget.
A jövő évre nézve is vannak tervei Madéfalvának: egyházi óvodát hoznának létre, felújítanák a polgármesteri hivatalt, de a focipályát is korszerűsítik majd.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.