A környezetnek és a mentalitásnak is változnia kell

Látogatás a csíkszeredai távolsági buszállomáson

888

Elhanyagolt, lerobbant, szemetes környezet látványa fogadja a Csíkszeredába érkezőket és az innen indulókat a megyeszékhely távolsági buszállomásán. A felelősség ezért részben az önkormányzatot, részben pedig az utazóközönséget, sőt a buszsofőröket is terheli. Az épület felújítása és a térrendezés várhatóan néhány éven belül megtörténik, a mentalitásváltás talán ennél is nehezebb.

Egyelőre nem válik a város büszkeségére. Hosszú, de nem teljesíthetetlen a felzárkózáshoz vezető út Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai távolsági buszállomáson rendszertelenül parkoló buszok, egyenetlen, gödrökkel tele alapzat, a kerítés betonalapzatán ülő utasok látványa fogad. Egyes kocsibeállóknál hiányoznak a számok, és ezen felül semmilyen utalást nem találunk arra, hogy hová és hánykor indul az illető busz. Ha kérdésünk van, azt vagy a várakozó utasoknak tehetjük fel, vagy a váróterem forgalmi irodájának alkalmazottjától érdeklődhetünk, illetve egyes szállítócégeknek saját honlapjuk is van, ahonnan tájékozódhatunk. Az információs ablaknál képernyőn is megtalálhatjuk a járatokat, mellette pedig nyomtatott formában is olvashatók az indulások és érkezések.
Az ott dolgozó forgalmista szerint a járatokról mégis sokan érdeklődnek naponta, figyelmen kívül hagyva a képernyőt vagy a nyomtatott tájékoztatást.
Elérhető ugyanakkor az autogari.ro weboldal is, de a buszállomást üzemeltető Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója, Veres Sz. János arra figyelmeztet, hogy itt téves információk birtokába juthat az érdeklődő, mivel ez az oldal hiányosan frissített, így a megváltozott menetrendekről nem szolgál minden esetben hiteles információval. Az ügyvezető hangsúlyozta: ezt a weboldalt nem ők kezelik, ezért a hiányosságokért sem ők felelnek.

Az utasok meglátásai
Emberek sokasága várakozik a váróterem padjain, de vannak, akik kint ücsörögnek, cigarettáznak, vagy éppen a váróterem melletti kávézóban oltják szomjukat. Megkérdezésemre sokan elmondják, hogy elégedetlenek a buszmegálló állapotával és kinézetével.
Albert Helga csíkdánfalvi utas szerint a buszállomás udvara egyáltalán nem praktikus.
– Hasznos lenne, ha padokkal látnák el a kinti udvart, hogy legyen, ahová a várakozók leüljenek, illetve lehetne egy szebb, modernebb teret kialakítani, kiegyenlíteni a földet, hogy kellemesebb környezet fogadjon – részletezte Albert Helga.
Az utasok a buszjáratok pontosságával elégedettek, az viszont zavarodást kelt, hogy a buszok nem mindig ugyanabból az kicsibeállóból indulnak, így keresni kell őket.
A másik kellemetlenséget okozó tényező a kulturálatlan viselkedés.
– Gyakori, hogy egyes roma utasok alkudoznak a buszjegy árát illetően, és kellemetlen helyzetbe hozzák a buszsofőröket és az utasokat is – jegyezte meg a Csatószegre utazó Szőke Imre.
Veres Sz. János kifejtette: az állomáson jelenleg 17 busztársaság szállít utasokat, beleértve a megyén belüli, a megyeközi, illetve a nemzetközi járatokat is.
A megyei járatok mentrendjét egyébként Hargita Megye Tanácsa felügyeli, ezeket a járatokat megpályáztatják a busztársaságokkal. A szerződéseket öt évre kötik, a mostaniak 2023-ban járnak le. Ha időközben valamelyik szolgáltató meggondolná magát, 30 nappal a leállása előtt jeleznie kell döntését a megyei tanácsnak, hogy alternatív megoldást találjon a feladat betöltésére. Veres Sz. János szerint egyelőre azért is nehéz rendet tartani, mert a buszsofőrök némelyike azt sem veszi figyelembe, hogy a számára kijelölt kocsibeállóba parkoljon.

Helytelen mentalitás
A jelenlegi buszpályaudvart 2010 óta üzemelteti a Csíki Trans, de a javítás és a beruházások helyi önkormányzati feladatok. A jövőben – mint arról többször is beszámoltunk – pályázati forrásokból tervezik az átfogó felújítást.
Veres Sz. János szerint ugyanilyen fontos, hogy az emberek mentalitása is változzon. Elmondása szerint a szállítási szolgáltatásokat igénybe vevő utasok jelentős hányada nem tiszteli a környezetét, nem vigyáznak rá, inkább rombolják azt.
– Ez látszik az udvaron eldobált cigarettacsikkekből, a buszok állapotából, illetve az utasok váróterem- és illemhelyhasználatából – mutatott rá az ügyvezető. Az illemhelyen amúgy kellemetlen bűzök fogadnak, a használata pedig 1 lejbe kerül. Az ott dolgozó alkalmazott elmondása szerint kénytelenek voltak a kéztörlőt és WC-papírt az ablaknál adni, mert ha bent hagyják, pillanatok alatt a földön végzik. A nemrég felszerelt folyékony szappan tartóját is tönkretették már, akárcsak az ajtóra nemrég felszerelt kabáttartókat.
Remélhetőleg a jövőben a buszállomás állapota és az emberek viselkedése is változni fog. Addig csak a türelem segít.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek