A kormányfő tárgyalt a tüntetőkkel

57

A parlament által elfogadott igazságügyi törvények alkalmazásának sürgősségi rendelettel való elhalasztását, a Velencei Bizottság véleményezésének kikérését és Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kérték tegnap Mihai Tudose miniszterelnöktől az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő szervezetek képviselői.
A 43 szervezet nyílt levélben kérte szombaton Mihai Tudose kormányfőtől, fogadja őket egyeztetésre a december 27. és 30. közötti napokban. A miniszterelnök még aznap válaszolt a felkérésre, és december 27-ét jelölte ki a találkozó dátumaként.
A Victoria-palotában tartott, több mint kétórás találkozót követően adott nyilatkozatában a Románia Kezdeményezés (Iniţiativa România) elnevezésű mozgalom egyik képviselője, Mihai Poliţeanu hangsúlyozta, Mihai Tudosének a tisztségével járó felelősségéből adódóan minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy Románia ne térjen le a demokrácia és a jogállamiság útjáról.
Hozzátette, azzal az igényléssel fordultak Tudoséhoz, kérje ki a Velencei Bizottság véleményezését az igazságügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, illetve hogy amíg ez elkészül, sürgősségi rendelettel halassza el a kormány a jogszabályok alkalmazását. Emellett kérték tőle, menessze tisztségéből Tudorel Toader igazságügyi minisztert, aki „erkölcsi és szakmai szempontból egyaránt elvesztette a hitelét mind a civil társadalom, mind a független állami intézmények, mind a külföldi partnerek szemében” – fogalmazott.
Mihai Poliţeanu azt is elmondta, hogy a három igénylésükre egyetlen konkrét válasz érkezett, a Velencei Bizottság véleményezésével kapcsolatos az, miszerint „a következő napokban tájékozódni fog arról, hogy milyen tárgyalásokat folytatott az igazságügyi miniszter a Velencei Bizottsággal, és ennek fényében dönt majd” – idézte fel a beszélgetést a polgári mozgalom képviselője.
Hozzátette, a miniszterelnök tudtukra adta azt is, hogy a kormány nem hoz sürgősségi rendeleteket az igazságügyet érintő kérdésekben. „Ami pedig a tárcavezető menesztését illeti, válaszát negatívnak tekintjük, bár nem mondta ki egyértelműen, hogy nem” – számolt be a beszélgetésről Mihai Poliţeanu.
A mozgalom képviselője szerint az egyeztetés nem járt a várt eredménnyel, ezért folytatni fogják az utcai tüntetéseket.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.