A korhű arculat megőrzése fontos szempont

49

Szeptember végén látott hozzá a kivitelező Gyergyószentmiklós legrégebbi épületének felújításához, és jelenleg is komoly munka zajlik a Benedek-kúriánál, vagy ahogy többen ismerik, a népművészeti alkotóháznál. A régi vakolatréteg megerősítésével kezdték a felújítást, ezt követte a tetőszerkezet rendbetétele, és a műemlék épület pincéjében is dolgoztak. Köllő Miklós műépítésztől kértünk helyzetjelentést.

A Benedek-kúria Gyergyószentmiklós legrégebbi épülete. Tavaszra végeznének a renoválással Fotó: Kertész László
A Benedek-kúria Gyergyószentmiklós legrégebbi épülete. Tavaszra végeznének a renoválással Fotó: Kertész László

Hosszasra nyúlt az előkészítési folyamat, most azonban feszített tempóban dolgoznak a Gábor Áron és Halászok utca sarkán található Benedek-kúriánál. Jelenleg a közel kétszáz éves épület tetőszerkezeté­nek rendbetételével foglalkoznak a szakemberek, mivel – mint Köllő Miklós műépítész rámutatott – a kilencvenes években egy olyan beavatkozást végeztek a tetőszerkezeten, amely teljesen elrontotta a fedélszék térélményét.
– A szemmagasságban lévő deszkáktól nem lehet átlátni a tetőt – fogalmazott Köllő Miklós, hozzátéve: az eredeti mennyezet gerendázata fölé egy új gerendarendet illesztenek, ezzel megoldódik ez a probléma.
Észlelték azt is, hogy az épület keleti homlokzatán az évszámot őrző vakolat nagyban eltávolodott a hordozó deszkarétegtől, így azt rögzíteniük kellett. Köllő reméli, sikerül megőrizni a több mint 160 éves eredeti vakolatot.
– A kilencvenes években nagy részét eltávolították, így annál értékesebb az, ami megmaradt belőle – jegyezte meg a szakember, mondván, nem egy látványos, azonban egy rendkívül szükséges műveletről beszélünk.
A nyugati homlokzathoz tartozó szobákban az álmennyezet alatt a régi deszkát is megtalálták, az némi pótlásra szorul ugyan, de helyreállítható. A kúriának újra szép mennyezete lesz, jelenleg azonban az a legfontosabb, hogy fedél alatt legyen az épület.
A pincében a hiányos téglás boltívet állították helyre, emellett a vízelvezetést is megoldották, így a pince is esztétikusabb képet mutat. A műépítész kiemelte: pozitívum, hogy egy komoly hozzáállású, a műemlék épületek terén tapasztalattal bíró szakmérnökkel rendelkezik a kivitelező.
A Benedek-kúria felújítását a Norvég Alap támogatásával és a kulturális minisztérium irányításával valósítják meg, a projekt összértéke 362 ezer lej.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek