A korababákat ünneplik

Koraszülöttet nevelő családokat várnak

275

A megyei kórházban idén eddig nyolcvan koraszülött baba jött világra. Azért, hogy a vártnál hamarabb érkező, életükért, fejlődésükért gyakran nagyot küzdő picikre jobban odafigyeljenek, világszerte épületeket öltöztetnek lilába holnap. Csíkszeredában előadásokra várják az érintett családokat.

Pici kezek kapaszkodnak. Szombaton a vártnál hamarabb érkező babákra figyel a világ Fotó: Pixabay.com

November 17-e a koraszülöttek világnapja, ezen a dátumon minden évben világszerte számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet a koraszülött babákra. A figyelemfelkeltés egyik módja, hogy lila kivilágítást adnak ezen a napon egyes épületeknek. Civil szervezetek kezdeményezésére Romániában is készülnek erre idén is.

Tanácsokkal segítenek
Csíkszeredában a Csíki Anyák Egyesülete a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ, illetve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársaival közösen előadásokat szervez szombaton a megyeháza márványtermében.
Az egyesület tájékoztatása szerint 11 órától Solymosi Alpár unitárius lelkipásztor adja áldását a részt vevő családokra. Ezt követően a korai fejlesztőt támogató Prosperitas Vitae Egyesület illetékesei a központnak a koraszülött és eltérő fejlődésű csecsemők ellátásában végzett munkáját ismertetik, majd arról beszélnek, hogyan segíthetnek a tervek szerint védőnők a koraszülött csecsemők ellátásában. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályának főnővére, András Margit a csecsemőgondozás gyakorlati tudnivalóit ismerteti.
Az előadásokra és a találkozásra a szervezők várnak minden korababát nevelő családot, szülőket, nagyszülőket, és más érdeklődőket is. A Csíki Anyák Egyesülete az érintett szülők figyelmébe ajánlja a www.mellettedahelyem.hu honlapot is, ahol számos, a koraszülöttekre vonatkozó hasznos információ található.

Küzdelem az életért
Azok a babák számítanak koraszülöttnek, akik a betöltött 37-ik várandóssági hét előtt születnek meg – mondta el érdeklődésünkre dr. Füstös Annamária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályának vezetője. A szakorvos kifejtette, a 40 hetes várandósság utolsó részében, a 37–41 hét között világra jövő kicsiket már nem tekintik koraszülöttnek. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban tavaly 1231 kisbaba jött világra, közülük 85-en voltak koraszülöttek, idén pedig az év első tíz hónapjában megszületett 1096 kicsi közül 80-an érkeztek a 37-ik hétnél korábban.
Az orvos ismertette, minél kisebb a koraszülött baba, annál fejletlenebbek a szervei és szervrendszerei, ezek pedig megszületése után már nem tudnak ugyanúgy fejlődni, mint az anyaméhben. Ezek a gyakran nagyon pici súlyú gyerekek azonban sokszor nagy harcosok is: az orvos elmondta, volt olyan páciense is, aki a terhesség 25 hetében született meg és súlyos betegségek nélkül él.
A szabályok szerint a csíkszeredai kórházban a 32-ik terhességi hét felett megszületett és 1,5 kilogrammnál nagyobb súllyal világra érkező újszülötteket láthatják el, az ennél korábban vagy kisebb súllyal születő koraszülötteket intenzív terápiás központba, Marosvásárhelyre küldik tovább – ismertette az újszülöttgyógyász.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a koraszülések aránya világszerte 10 százalék között mozog.
– A romániai átlag 8-9 százalék. A csíkszeredai kórházban az elmúlt években ezt az arányt sikerült 7 százalék körül tartani, köszönhetően a szülészeti, újszülöttgyógyászati csapat és az alapellátásban dolgozó kollégák felkészült és összehangolt munkájának – emelte ki dr. Füstös Annamária.

Szülészeti látogatás
Holnap 10 órától szervezi meg az e havi szülészeti látogatást a Csíki Anyák Egyesülete. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti osztályán Kiss Gyöngyi osztályvezető főnővér vezeti körbe az érdeklődő anyukákat, apukákat, ismerteti a hasznos információ­kat. A látogatásra a harmadik trimeszterben járó kismamákat és kísérőiket várják, a találkozó a kórház előterében lesz 9.50 órakor. A Csíki Anyák Egyesületének égisze alatt szülésfelkészítő tanfolyam is lesz hétvégén. A szülés- és újszülöttgondozási felkészítőt szombaton és vasárnap az Albert atya házban bonyolítják le. A tanfolyam ára 150 lej egy pár vagy egy kismama számára. Jelentkezni még lehet a 0756–781951-ös telefonszámon vagy az info@csikianyak.ma címen.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek