A könyvre is áldás szállt

Bemutatták a Csíksomlyói Passióról szerkesztett kötetet

59

A budapesti Nemzeti Színház Csíksomlyói Passió című, augusztusban a somlyói Nyeregben 25 ezer ember előtt bemutatott szabadtéri előadásához hasonlóan a színházi előadás „zarándokútját” ismertető köteten is áldás van a szerzők szerint. A mintegy 300 fotóval az akkor átélt katarzist visszahozó könyvet tegnap mutatták be, elsőként Csíkszeredában.

Barta Ágnes, Tóth László, Lukácsy Gyula és Szabó László. „Újfajta” Passió Fotó: László F. Csaba

Mutatóban sem maradt egyetlen példánya sem a Magyarország Csíksze­redai Főkonzulátusán tegnap be­mutatott Csíksomlyói Passió – Egy színházi előadás zarándokútja című kötetnek: a közönség azonnal elkapkodta a MMA Kiadó gondozásában megjelent 240 oldalas, 22 interjút, Böjte Csaba ferences testvér köszöntőjét, egy irodalmi tanulmányt és hozzávetőleg 300 fotót bemutató kötetet. A kiadványt Lukácsy György szerkesztette, Szabó Zsolt és Benkő Imre fotográfusok fényképeinek felhasználásával.

A katarzis azóta is kitart
A kötet tegnapi ősbemutatójának házigazdája Tóth László csíkszeredai főkonzul volt, megjelent ugyanakkor a Mária Magdolnát alakító Barta Ágnes színművész, valamint a kötetet szerkesző Lukácsy György. A beszélgetést Szabó László, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója mo derálta.
Tóth László főkonzul a rendezőt, a Nemzeti Színház vezérigazatóját, Vidnyánszky Attilát idézte, aki a somlyói bemutató előtt azt „jövendölte”, hogy a Nyeregben válik valóságossá, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színháza.
A darabból részletet szavalt nagy sikerrel Endes-Ábrahám Ákos, majd a családi okok miatt távolmaradt Vidnyánszky Attila jelentkezett be videón, és kifejtette gondolatait a somlyói bemutató utóéletéről.
– Folyamatosan visszajön, itt van velünk, naponta emlékezünk rá, hivatkozunk rá, akár vitatkozunk is vele. Folyamatos érzete van annak, hogy áldás van a történeten. Nekem a legmeghatározóbb színházi élményem – mondta a rendező.
Ugyancsak videokapcsolat útján szólt a hallgatósághoz a Pilátust alakító Molnár Levente gyergyóremetei származású operaénekes.
– Ez volt az első olyan szintű otthoni megjelenésem, amely valóban katartikus volt. Sosem fogom elfelejteni – fogalmazott az operaénekes. Beszélt a hozzá érkezett visszajelzésekről és a szerepéhez fűződő viszonyáról, majd azt is elárulta, hogy éppen a Bánk bán csíksomlyói bemutatásáért „lobbizik”.

Lelket formáló show
Barta Ágnes kifejtette: olyan élményanyagot kapott a csapatuk, amely mai napig szinte felfoghatatlan. A lelki töltöttség azóta is munkál bennük, amikor színházi közegben adják elő a darabot.
Lukácsy György a kötet összeállításának folyamatát ismertette a közönséggel. Mint mondta: januártól töprengtek és februártól dolgoztak azon, hogy kiadvány formájában is emléket állítsanak a vissza nem térő alkalomnak.
– Azt próbáltuk elérni, hogy az olvasó minél többször kézbe vegye a kötetet. Mindenki rendkívül készségesen válaszolt, megnyílt. Szép kegyelmi út volt a csíksomlyói öt nap, és a jövő heti budapesti könyvbemutató előtt már érezni lehet a hatalmas érdeklődést a könyv iránt is – mondta a szerkesztő.
A bemutatót követően valamennyi könyvet elkapkodtak, de a szerkesztő szerint a kiadó dolgozik azon, hogy még karácsony előtt Erdélyben is megvásárolható legyen a kötet. Addig is a bookline.hu-ról rendelhető meg, egyelőre kedvezményesen.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek