A komolyzenei tehetségeket támogatják

Idén is világhírű oktatóktól tanulhatnak a fiatalok

38

A jelenlegi tervek szerint, a járvány alakulásának függvényében július 20. és 30. között immár negyedik alkalommal szervez mesterkurzusokat a Class Értékeink és az ArtStart4U Egyesület az erdélyi fiatal komolyzenei tehetségek számára. A tíznapos programot a gyimesközéploki skanzenben tartják, az oktatás július 30-án gálakoncerttel zárul.

Molnár Levente szervező, elkötelezett támogatója a székelyföldi tehetségeknek

Már javában készül a Class Értékeink és az ArtStart4U Egyesület az immár hagyománnyá vált erdélyi fiatal komolyzenei tehetségek mesterkurzusaira. Amennyiben a járványügyi intézkedések megengedik a kisebb csoportok gyülekezését, július 20-a és 30-a között a korábbi évekhez hasonlóan a borospataki skanzenben szervezik meg a programot. A szervezők célja a hazai komolyzenei tehetségek szakmai és erkölcsi támogatása – tudta meg lapunk Molnár Csabától, a Class Értékeink Egyesület megbízott ügyvezetőjétől.
– A gyimesi skanzen nemcsak a csodás környezet miatt ideális hely a mesterkurzusok megszervezésére, hanem olyan szempontból is, hogy külön házakban tudnak szállást biztosítani a gyerekeknek. Ott tudnak gyakorolni, minden feladatot el tudnak végezni, amit a mestereiktől kapnak – mondta Molnár Csaba.
Hozzátette: a rendezvényre már hatvan gyerek jelentkezett, akiknek világhírű komolyzenei tehetségek tartanak órákat.

Kapcsolatteremtés és szakmai fejlődés

– Egy kicsit kérdőjel, hogy mi történik még addig a járvánnyal, és milyen biztonsági intézkedések lesznek a tervezett időpontban. Úgy maradtunk a gyerekekkel, hogy a fejleményeknek megfelelően tudjuk tájékoztatni, hogy a július 20-a és 30-a közötti időszak jó lesz-e, elfogadható-e, ha nem, akkor egy későbbi időszakot próbálunk megcélozni. A mesterkurzusokon Berle Sanford Rosenberg fog éneket oktatni, itt lesz Claudio Morbo olasz karmester, aki egyben kitűnő zongorista és Molnár Levente fiam, operaénekes. Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongorát fog oktatni, itt lesz Székely Attila is, akire bizonyára örömmel emlékszik a csíki közönség, hiszen február 6-án itt Csíkszeredában koncertezett. Lakatos György professzor úr hegedűt fog oktatni, velünk lesz Tornyi Beáta, Miklós András és Kovács Lóránt fuvolaművész is. Mind olyan emberek, akik világviszonylatban is elismertek – hangsúlyozta Molnár Csaba.
A mesterkurzusokra meghívták a csíkszeredai, a székely­udvarhelyi, a marosvásárhelyi és a sepsiszentgyörgyi művészeti iskolákban tanító tanárokat is. Ők a szervezésbe is bekapcsolódnak, de egyúttal szakmai továbbképzésben is részesülnek.
– Büszkék vagyunk arra, hogy a székely gyerekeink, akikkel itt az iskolákban is és a mesterkurzusokon is kitűnő tanárok foglalkoznak, ma már nemzetközi téren is megállják a helyüket, versenyeket nyernek, és így Székelyföld képviselve van a klasszikus zenei téren is a nagyvilágban. A mesterkurzusok létrejöttéért hálás köszönetünket fejezzük ki többek között a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, a csíkszeredai főkonzulátusnak, a művészeti népiskolának és minden más támogatónknak – jegyezte meg Molnár Csaba.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.