2021, január 17, vasárnap.

A kommunikációs kompetenciák fejlesztése a cél

A kommunikációs kompetenciák fejlesztésére összpontosít idén a Bolyai Nyári Akadémia, amely akkreditált továbbképzést biztosít a pedagógusoknak.
A kommunikációs készségek fejlesztése a 21. századi oktatási rendszerben főként az anyanyelvi tanórákra korlátozódik, holott a pedagógusokban tudatosítani kell, hogy ennek a készségnek az elsajátítása minden tanórán gyakorolható és elmélyíthető – fogalmazták meg a képzés szervezői az idei akadémia alapgondolatát.

 

Rendezvénynyitó a pedagógusok szövetségénél. Akkreditált képzést biztosítanak
Rendezvénynyitó a pedagógusok szövetségénél. Akkreditált képzést biztosítanak

[dropcap]A[/dropcap] megszokott helyszíneken kívül idén két új városban, Déván és Szatmárnémetiben is tartanak a Bolyai Nyári Akadémia keretében továbbképzéseket, összesen tehát 10 településen nyújt lehetőséget a pedagógusoknak a továbbtanulásra a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).
– Örömmel látjuk, hogy Csíkszeredában nagyon nagy az érdeklődés a kurzusaink iránt, olyannyira, hogy az eredeti két csoport helyett hármat kellett indítanunk – közölte a jelenlévőkkel a csíkszeredai megnyitón Burus Siklódi Botond, az akadémiát szervező RMPSZ elnöke.
Idén nagyjából 250 Hargita megyei pedagógus él a szövetség által biztosított lehetőséggel, a csíkszeredai székhelyű Székelyföldi Oktatási és Módszertani Központban a következő időszakban tanítók, óvónők, osztályfőnökök, iskolai könyvtárosok, zene–hangszer, valamint képzőművészet, testnevelés, kémia, szakoktatás, illetve római katolikus vallás témakörökben zajlik továbbképző.
– Természetesen az akadémia lehetőséget teremet arra, hogy a romániai magyar közoktatásban tevékenykedő pedagógusok megosszák egymással tapasztalataikat és aggodalmaikat, illetve javaslatokat tegyenek a közoktatást érintő problémákkal kapcsolatosan – részletezte az RMPSZ elnöke.
A képzés témáját a Bolyai Nyári Akadémia előzetes felmérései alapján az áprilisban megtartott küldöttgyűlésen fogadták el a szervezők, ennek eredménye, hogy a 2016–2020-as időszakban
A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán témakörben szervezik az előadásokat és továbbképzéseket.
– A jelenlegi értékvesztett világunkban megsokszorozódik a gyermekek életében a pedagógus szerepe, helyes példát és utat kell mutatnunk nekik, hiszen számtalan ideológia és világkép között bolyongnak – szólt a megnyitón Lászlófy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke.
A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Bolyai Nyári Akadémia képzései július 5–16. között több helyszínen elérhetők a pedagógusok számára.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb